کشف بادهایی از آهن در سیاره جهنمی
سیاره WASP-76b، که به دلیل دمای بسیار بالا و بادهای آهنی در آن به عنوان سیاره جهنمی شناخته میشود، یکی از خشنترین سیارههای فراخورشیدی کشف شده است.
محققان دریافتهاند که این سیاره، حتی عجیبتر از آن چیزی است که تصور میشد. WASP-76b به ستاره میزبان خود قفل شده و بادهای شدیدی را در سطح خود تجربه میکند که حاوی مقادیر بالایی از آهن هستند و در جو آن حرکت میکنند.
سیارات فراخورشیدی، سیارههایی هستند که به دور ستارگان دیگر میچرخند. اولین کشف تایید شده آنها در دهه 1990 بود و تاکنون بیش از 5200 سیاره فراخورشیدی کشف شده است.
با پیشرفت تکنولوژی، تشخیص سیارههای فراخورشیدی و مطالعه آنها آسانتر شده است.
WASP-76b، یک غول گازی فوق داغ است که 640 سال نوری از ما در صورت فلکی ماهی فاصله دارد. این سیاره در سال 2013 کشف شد و مداری بسیار نزدیک به ستاره خود دارد، به طوری که در مدت 1.8 روز زمینی به دور ستاره خود میچرخد.
نزدیکی به ستاره، دمای سطح این سیاره را به بیش از 2000 درجه سانتیگراد رسانده است. گرمای شدید باعث تبخیر آهن میشود که در شب به مایع تبدیل میشود و به صورت باران آهن میبارد.
تیمی از ستاره شناسان، به همراه محققان دانشگاه ژنو، یافتههای خود درباره وجود بادهای آهنی در جو WASP-76b را در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر کردهاند.
از زمان کشف این سیاره، ستاره شناسان به دنبال درک مکانیسمهای جو این سیاره بودند.
تیم تحقیقاتی با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا، طیف نور مرئی این سیاره را مورد مطالعه قرار دادند. آنها با استفاده از تکنیکی به نام طیفسنجی انتشاری با وضوح بالا، نشانههای آهن را در جو این سیاره شناسایی کردند و دریافتند که آهن در حال حرکت به سمت لایههای بالایی جو است.
مطالعه جو سیارههای فراخورشیدی به ما در درک بهتر تنوع محیطی این سیارهها کمک میکند. کشفاتی مانند WASP-76b به ما در شناخت بهتر آب و هوای سیارههایی که تحت تاثیر تشعشع شدید ستاره میزبان خود قرار دارند، کمک میکند.