ناپدید شدن نیروهای مداخله گر خارجی در ونزوئلا در شرایط تنش و چالش های تاریخی
تحولات اخیر ونزوئلا نشان میدهد که تلاشهای مداخلهگران خارجی در این کشور در نهایت به شکست میانجامد. تاریخ این کشور، نمونههای متعددی از ناپدید شدن نیروهای دست نشانده خارجی در بحرانها و چالشهای تاریخی آن را به تصویر کشیده است.
بر اساس گزارش ای بی اس نیوز، انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا بین دو رقیب اصلی، نیکلاس مادورو و ادموندو گونزالس، برگزار شد. پس از شمارش آرا، کمیسیون انتخابات ونزوئلا پیروزی مادورو با کسب بیش از ۵۱ درصد آرا را برای سومین دوره متوالی اعلام کرد.
با این حال، مخالفان ونزوئلا این پیروزی را نپذیرفتند و «ماریا کورینا ماچادو»، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، مدعی پیروزی گونزالس در انتخابات شد.
هر چند دیوان عالی نتایج انتخابات را تایید کرد، اما مخالفان مادورو به اعتراضات و تجمعات خود ادامه دادند و خواهان انتشار نتایج دقیق انتخابات ریاست جمهوری شدند. از سوی دیگر، هزاران ونزوئلایی در مرکز کاراکاس از مادورو حمایت کردند.
با توجه به تنشهای ایجاد شده در ونزوئلا و به دلیل دخالت همیشگی آمریکا در سیاست و امور داخلی کشورهای آمریکای لاتین، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در روزهای اخیر خواستار برگزاری مجدد انتخابات در این کشور شد. این درخواست با اتهام دخالت در امور داخلی ونزوئلا از سوی مادورو مواجه شد.
فرار گونزالس به اسپانیا
در میان تنشهای ایجاد شده در ونزوئلا پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری، معاون مادورو اعلام کرد که گونزالس از این کشور گریخته است.
معاون رئیس جمهور ونزوئلا همچنین اعلام کرد که گونزالس که چند روز قبل داوطلبانه به سفارت اسپانیا در کاراکاس پناهنده شده بود، درخواست پناهندگی سیاسی در مادرید را ارائه داده است.
وی با تاکید بر این که پس از برقراری تماسهای مربوطه بین کاراکاس و مادرید، حقایق پرونده ثابت شد، گفت که ونزوئلا به منظور حفظ صلح و آرامش سیاسی در منطقه، حکم بازداشت گونزالس را صادر کرد.
نماینده مجلس مادورو افزود: این اقدام مجدداً بر احترام به قانون حاکم بر اقدامات جمهوری بولیواری ونزوئلا در جامعه بین المللی تأکید میکند.
اتحادیه مخالفان ونزوئلا
الهه نوری، کارشناس مسائل آمریکای لاتین، در گفتوگو با ای بی اس نیوز، در تحلیل خود از تحولات اخیر ونزوئلا و ناآرامیهای پس از اعلام نتایج انتخابات این کشور، اظهار داشت: جامعه ونزوئلا به شدت قطبی شده است. نیمی از جامعه دارای رفتار مقاومتی و ضد امپریالیستی هستند، در حالی که نیمی دیگر ممکن است این سیاستها را نپذیرند. این در حالی است که فقر مزمن، تورم و کمبود اشتغال به عنوان عوامل اصلی، تنش و چالش را در این جامعه دو قطبی افزایش میدهند.
وی افزود: انتخابات در ونزوئلا برگزار شد و دیوان عالی این کشور نتایج را تایید کرد، اما بخشی از جامعه که طرفدار سیاست مداخله خارجی هستند، نمی خواهند نتیجه را بپذیرند. این در حالی است که نیمی دیگر از جامعه که در حال حاضر قدرت را در دست دارند، برای مدت طولانی شاهد تشنجها و آشوبهای خیابانی خواهند بود. این وضعیت پیچیده و مسری برای مدتی در جامعه وجود خواهد داشت و به تدریج از شدت آن کاسته میشود.
این استاد دانشگاه با اشاره به فعالیت احزاب اپوزیسیون در ونزوئلا در دورههای مختلف، گفت: “خوان گوایدو” با حمایت ترامپ به قدرت رسید، اما نتوانست مشروعیت پیدا کند. “انریکه کاپریاس رادنسکی” نیز در تلاش برای تسخیر قدرت ناموفق بود. افراد دیگری نیز سالها قبل برای تسخیر قدرت تلاش کرده بودند، اما تاریخ ونزوئلا نشان داده است که نیروهای دست نشانده خارجی حتی در صورت استقرار در بحرانها و چالشهای تاریخی این کشور ناپدید میشوند.
نوری ادامه داد: اپوزیسیون یا بخشی که با اکثریت جامعه مخالف است، میتواند با اتحاد و یکپارچگی، مخالفت خود را به پایان برساند. اما در واقع، اپوزیسیون ونزوئلا یک صدا نیست. برخی منافع حزبی متفاوتی دارند و این باعث میشود که مخالفان بتوانند اکثر نیروهای خود را از خارج جذب کنند. این موضوع در چارچوب حوادثی که در ونزوئلا رخ داد استفاده شد و به تدریج در همان تنشها از رویدادهای سیاسی محو شد.
مداخلات خارجی، نیروی اصلی تنشها
نوری با تاکید بر این که نیرو و منبع اصلی تنشها، مداخلات و قدرت خارجی است، گفت: این قدرت خارجی خود در مسائل اقتصادی و مهاجرت با چالشهای مواجه است و همه اینها باعث شده که ایالات متحده آمریکا دیگر وقت و هزینه کافی برای مداخله قوی نداشته باشد.
وی یادآور شد: به احتمال زیاد پس از مدتی تنشهای کنونی در ونزوئلا آرام میشود. اما در ونزوئلا چنین حوادثی مکرر اتفاق میافتد. طی یک دوره به اوج خود میرسد، سپس به تدریج از شدت آن کاسته و از بین میرود.
وی در خصوص اظهارات بایدن در خصوص برگزاری مجدد انتخابات ونزوئلا، گفت: آمریکا به اندازه کافی درگیریهای داخلی، مسائل مربوط به فلسطین، ناآرامیهای دانشجویی، تورم، مسائل اقتصادی و… دارد. همچنین با کاهش ارزش دلار و چالشهای داخلی مواجه است.
این کارشناس مسائل آمریکای لاتین همچنین گفت: باید در نظر داشته باشیم که مداخلات آمریکا در منطقه و سایر نقاط جهان دیگر شکل خشن و تهاجمی گذشته را ندارد. بیشترین مداخلات ملایم و از درون صورت می گیرد. این سیاستی است که ۲ دهه است اجرا می شود و ایالات متحده در تلاش است تا حد امکان به آن برسد.
محو شدن گونزالس از صحنه سیاسی
نوری درباره فرار گونزالس از ونزوئلا نیز گفت: خروج این فرد از کشور نشان دهنده محو شدن حضور و تاثیرگذاری وی در رویدادهای سیاسی است. با توجه به این که او مدتی رقیب مادورو بود، طبیعتا واکنشهایی از سوی مخالفان وجود خواهد داشت.
وی افزود: جریان اپوزیسیون زمانی میتوانست برای دولت تنش ایجاد کند که دیوان عالی نتایج انتخابات را رد میکرد. اما این اتفاق نیفتاد و حتی اکثریت کشورهای آمریکای لاتین نتایج را پذیرفتند. تنها نهادهایی که نپذیرفتهاند، ایالات متحده و برخی کمیسیونهای سازمان ملل هستند که از سیاست ایالات متحده پیروی میکنند. در آینده، بعید است که گونزالس نامزد انتخابات شود.