شوکهای سیاسی قیمت دلار را پایین آورد
## پایداری نرخ ارز در میانه تلاطمات منطقه
فرشید یزدانی، اقتصاددان برجسته، در مصاحبهای با اشاره به ثبات نسبی نرخ ارز در ماههای اخیر، این پایداری را در سایه التهابات منطقهای و داخلی قابل توجه دانست. وی با یادآوری نرخ دلار در اسفند ۱۴۰۱ و مقایسه آن با نرخ کنونی، تاکید کرد که با وجود گذشت حدود ۱۹ ماه و وقوع رویدادهای مختلف از جمله درگیریهای نظامی در منطقه و شهادت رئیس جمهور، نرخ دلار همچنان در کانال ۵۹ تا ۶۱ هزار تومان باقی مانده است.
این اقتصاددان باسابقه، جنگ اخیر اسرائیل و حزبالله لبنان را مثالی از این تنشها برشمرد و افزود: “هرچند احتمال افزایش نرخ ارز در پی این وقایع وجود دارد، اما تجربه نشان داده است که این نوسانات مقطعی و گذرا خواهند بود.”
یزدانی در ادامه به موضوع تورم اشاره کرد و با بیان اینکه تورم کشور همچنان بالاتر از میانگین بلندمدت است، ثبات نسبی نرخ ارز در این شرایط را پدیده ای قابل تامل ارزیابی کرد.
وی یکی از دلایل اصلی این ثبات را “عقلانی شدن انتظارات مردم از بازار ارز” دانست و توضیح داد: “مردم به این نتیجه رسیدهاند که شوکهای سیاسی و نظامی اثرات کوتاه مدتی بر نرخ ارز دارند و پس از فروکش کردن التهابات، نرخ ارز به سطح تعادلی خود باز میگردد. “
یزدانی افزود: ” تکرار این شوکها در سال گذشته موجب شده است تا مردم در انتظار کاهش نرخ ارز باشند و تمایل کمتری به خرید دلار نشان دهند.”
این اقتصاددان، فشارهای اقتصادی و افزایش هزینههای زندگی را عامل دیگری در کاهش تمایل مردم به سرمایهگذاری در بازار ارز عنوان کرد و گفت: “افزایش نرخ ارز به معنای گرانتر شدن نیازهای اساسی مردم مانند مسکن و کالاهای اساسی است. به همین دلیل مردم ترجیح میدهند سرمایه خود را در بازارهای دیگر سرمایه گذاری کنند.”
یزدانی در پایان به نقش سیاستهای بانک مرکزی در کنترل بازار ارز اشاره کرد و گفت: “بانک مرکزی با اتخاذ سیاستهای مناسب در جهت ثبات اقتصادی و مهار نرخ ارز گام برداشته و در این زمینه به موفقیتهایی نیز دست یافته است.”