سیدحسن نصرالله به شهادت رسید / چه کسی جانشین او میشود؟
## پایان راه سید مقاومت؛ از بعلبک تا بیروت
حدود ۳۲ سال پیش در فوریه ۱۹۹۲، سید عباس موسوی، دبیرکل وقت حزبالله لبنان، در حمله موشکی هلیکوپترهای اسرائیلی به شهادت رسید. این حادثه تلخ، مسیر زندگی جوانی ۳۲ ساله به نام سید حسن نصرالله را تغییر داد و او سکان هدایت حزبالله لبنان را به دست گرفت.
جمعه گذشته، شاهد حمله هوایی سنگین اسرائیل به ضاحیه جنوبی بیروت، منطقه تحت کنترل حزبالله بودیم. رسانههای اسرائیلی مدعی شدند که در این حمله، مقر فرماندهی حزبالله با بمبهای سنگرشکن هدف قرار گرفته است. شدت تخریب و ویرانی ساختمانها، ادعای رسانههای اسرائیلی را تایید میکند.
در ابتدا، اخبار ضد و نقیضی درباره سرنوشت سید حسن نصرالله منتشر شد و منابع مختلف شهادت دبیرکل حزبالله را تکذیب کردند. اما ساعاتی بعد، ابتدا سخنگوی ارتش اسرائیل و سپس حزبالله لبنان در بیانیههایی جداگانه، شهادت سید حسن نصرالله را تایید کردند.
## حزبالله: سید مقاومت به همرزمان شهیدش پیوست
حزبالله لبنان در بیانیه خود اعلام کرد: “سید حسن نصرالله، پس از ۳۰ سال مجاهدت در راه مقاومت، به همرزمان شهیدش پیوست. او فرماندهی بود که رزمندگان مقاومت را از پیروزی به پیروزی دیگر رهبری کرد؛ از آزادسازی لبنان از اشغال اسرائیل در سال ۲۰۰۰ تا پیروزی در جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶ و حمایت از مقاومت فلسطین در غزه.”
در ادامه این بیانیه آمده است: ” این مصیبت را به صاحب عصر و زمان، ولی امر مسلمین حضرت سید علی خامنهای ، مراجع عظام، مجاهدین و امت اسلامی تسلیت عرض میکنیم و شهادت سید حسن نصرالله را به خانواده صبور ایشان و جناب آقای سید حسن نصرالله رضوان، تبریک میگوییم.”
حزبالله لبنان تأکید کرد که راه سید مقاومت با صلابت و قدرت ادامه خواهد یافت و مقاومت در برابر دشمن، حمایت از غزه و فلسطین و دفاع از لبنان استوارتر از همیشه دنبال خواهد شد.
## نگاهی به زندگی سید مقاومت
سید حسن نصرالله، دبیرکل شهید حزبالله، تحصیلات دینی خود را در نجف، قم و بعلبک گذراند. او فعالیت سیاسی خود را با جنبش امل اسلامی لبنان آغاز کرد. پس از آن برای ادامه تحصیل به نجف رفت و تحت تعلیم اساتیدی چون سیدعباس موسوی قرار گرفت.
با افزایش فشارهای سیاسی و امنیتی در عراق، به لبنان بازگشت و در حوزه علمیه بعلبک مشغول به تحصیل و تدریس شد. همزمان با آموزش های نظامی نیز آشنا و به عنوان نماینده جنبش امل در دره بقاع منصوب شد.
با آغاز اشغال لبنان توسط رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۸۲، اختلافاتی در جنبش امل پدیدار شد. در این زمان، سید حسن نصرالله به همراه سید عباس موسوی خواستار تشکیل یک نیروی مقاومت اصولگرا در برابر اشغالگران بودند و همین زمینه شکل گیری حزب الله را فراهم کرد.
سید حسن نصرالله در جوانی به عنوان نیروی تبلیغی در حزب الله فعالیت می کرد. با گذشت زمان و اثبات لیاقت و شجاعتش، به تدریج مسئولیت های بزرگتری را بر عهده گرفت تا اینکه در سال ۱۹۹۲، پس از شهادت سید عباس موسوی، به عنوان دبیرکل حزب الله انتخاب شد.
## فراز و فرودهای مسیر مقاومت
دوران رهبری ۳۲ ساله سید حسن نصرالله پر از وقایع و اتفاقات مهم بود. در سال ۱۹۹۷، فرزند ارشدش، هادی، در جریان عملیاتی در اسرائیل به شهادت رسید و یک سال بعد، پیکرش طی یک تبادل به لبنان بازگشت. در سال ۲۰۰۰ شاهد آزادسازی جنوب لبنان و عقب نشینی اسرائیل از این منطقه بودیم.
جنگ ۳۳ روزه لبنان در سال ۲۰۰۶ و شهادت عماد مغنیه، فرمانده شاخه نظامی حزب الله، در سال ۲۰۰۸ از دیگر رویدادهای تلخ دوران رهبری سید حسن نصرالله بود.
با آغاز بحران در سوریه و ظهور گروه های تروریستی مانند داعش، نیروهای حزب الله برای مقابله با این گروه ها به سوریه اعزام شدند و سید حسن نصرالله نقش مهمی را در هماهنگی نیروهای مقاومت در منطقه ایفا کرد.
## چه کسی سکاندار مقاومت می شود؟
هنوز اطلاعات دقیقی در مورد جانشین سید حسن نصرالله منتشر نشده است اما به نظر می رسد انتخاب دبیرکل جدید با مشورت و نظرخواهی از تهران انجام شود. گمانه زنی ها حاکی از این است که شیخ نعیم قاسم، قائم مقام دبیرکل حزب الله و سید هاشم صفی الدین، معاون اجرایی حزب الله از گزینه های احتمالی برای جانشینی سید حسن نصرالله هستند.