دلار تا پایان سال از ۶۵ هزار تومان فراتر نخواهد رفت!
## نوسانات بازار ارز: آینده دلار تا پایان سال
در حالی که بازار ارز در هفته گذشته روند نسبتا ثابتی را تجربه کرده است، نرخ دلار نیمایی همچنان به طور پیوسته در حال افزایش است و به 46 هزار تومان رسیده است. این روند نشان دهنده کاهش فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و سامانه نیما است، موضوعی که وزیر اقتصاد بر آن تاکید داشت.
با وجود اینکه سرعت این رشد فعلا رضایت فعالان اقتصادی را جلب نمی کند، اما به گفته کامران ندری، اقتصاددان، این روند در نهایت اتفاق خواهد افتاد. این افزایش قیمت به طور قطع اثرات تورمی خواهد داشت، اما آیا این تورم به اندازه ای خواهد بود که به رشد دلار در نیمه دوم سال دامن بزند؟
ثبات نفت، عامل تاثیرگذار بر نرخ ارز
کامران ندری، کارشناس اقتصادی، با اشاره به ثبات نسبی منطقه و عدم وجود تحریمهای جدید که درآمدهای نفتی را تحت تاثیر قرار دهد، تاکید میکند که دولت میتواند نفت بفروشد و تراز تجاری کشور با احتساب فروش نفت مثبت است. این موضوع به معنای وجود ارز مازاد در کشور است و به دولت و بانک مرکزی امکان میدهد تا در بازار ارز مداخله کنند و نرخ ارز را در حال حاضر ثابت نگه دارند.
با این وجود، او درباره آینده بازار ارز با قطعیت صحبت نمیکند، اما با توجه به تعادل شکل گرفته در چند ماه اخیر، پیش بینی میشود که بازار ارز تا حدودی باثبات باقی بماند.
افزایش قیمت دلار نیمایی: تبعات تورمی محدود
کامران ندری در پاسخ به این سوال که آیا کاهش فاصله دلار نیمایی و بازار آزاد اثرات تورمی دارد یا خیر، توضیح میدهد که این اتفاق دارای اثرات تورمی خواهد بود، اما به اندازه تورم ناشی از حذف ارز 4200 تومانی نخواهد بود. دلیل این موضوع دوتاست: اولا، دلار 4200 تومانی به 23 هزار تومان افزایش یافت، یعنی تقریبا 5 برابر بیشتر شد. ثانیا، کالاهای مشمول ارز 4200 تومانی، کالاهای پایهای و اساسی بودند.
او در ادامه می افزاید: در مورد دلار نیمایی، نه افزایش قیمت به اندازه 5 برابر خواهد بود و نه کالاهایی که با آن وارد می شوند، کالاهای پایهای و اساسی هستند. بنابراین نزدیک شدن نرخ ارز نیمایی به بازار آزاد اثرات تورمی دارد، اما به شدت حذف ارز 4200 تومانی نخواهد بود.
بازار توافقی ارز: راهکاری برای جلوگیری از رانت
بازار توافقی ارز بستری است که در آن ارز حاصل از صادرات به صورت توافقی عرضه و فروخته میشود. این سامانه در واقع زمینه ای برای افزایش نرخ دلار نیمایی است. کامران ندری معتقد است که این بازار میتواند به عنوان راهکاری برای جلوگیری از رانت دلار نیمایی مورد تجربه و بررسی قرار گیرد.
به گفته او، این سامانه میتواند تمایل عرضه کنندگان ارز را برای عرضه ارز به صورت رسمی افزایش دهد. در این صورت نیازی به انجام معاملات غیررسمی نخواهد بود. همچنین، با نزدیک شدن نرخ ارز به بازار آزاد، رانت تفاوت قیمت کاهش می یابد. بنابراین تقاضای رانتی نیز محدود خواهد شد.
کامران ندری معتقد است که اگر این اصلاح انجام شود، اثرات تورمی آن محدود خواهد بود. علاوه بر این با تدابیر پیشگیرانه بانک مرکزی می توان این اثرات محدود را نیز مدیریت کرد.
او در ادامه می گوید که این سیاست در شرایط فعلی قابلیت اجرا دارد. البته با همراهی بانک مرکزی و اقدامات پیشگیرانه و تکمیلی این نهاد. همچنین لازم است که انتظار نداشته باشیم که این سیاست تمام چالش ها و مشکلات اقتصادی کشور را حل کند، اما به هر حال می تواند تاثیرگذار باشد.
پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال
کامران ندری در پایان با پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال خاطرنشان میکند: اگر شرایط فعلی تداوم پیدا کند، یعنی وضعیت منطقه ثابت باشد، درگیریها و تحریمها تشدید نشود، و انتخابات آمریکا نیز به گونهای باشد که تاثیر زیادی بر وضعیت ایران نداشته باشد، من بعید میدانم تا آخر سال قیمت دلار بیشتر از 4 یا 5 هزار تومان افزایش پیدا کند.
او در ادامه می گوید که نا اطمینانی های اقتصادی ما بسیار زیاد است، مخصوصا با وجود اتفاقات سیاسی که ممکن است رخ دهد، نمی توان با قطعیت گفت که تا آخر سال چه رخ خواهد داد، ولی من با فرض این که شرایط فعلی ادامه پیدا کند، پیش بینی می کنم دلار نهایتا تا 65 هزار تومان خواهد رفت.