برگزاری سرشماری جدید کشاورزی استان تهران در آبان ماه/ تولید ناخالص ۷ درصد از محصولات کشاورزی کشور در تهران
“`html
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران با اشاره به برگزاری سرشماری کشاورزی استان تهران در آبان ماه سال جاری بر تأثیر این سرشماری برای برنامه ریزیهای کلان اقتصادی و تأمین امنیت غذایی استان تأکید کرد.
به گزارش ایسنا، سرشماری کشاورزی در ایران یکی از مهمترین اقدامات دولت در جهت بررسی وضعیت تولیدات کشاورزی و شناخت دقیق منابع موجود در این حوزه است. این سرشماری بهصورت دورهای انجام میشود و اطلاعاتی کلیدی در زمینههای مختلف کشاورزی، از جمله میزان زمینهای زیر کشت، نوع محصولات تولیدی، تعداد و نوع دامها و سایر شاخصهای مربوط به منابع کشاورزی را جمعآوری میکند و اهمیت این سرشماری در تأمین امنیت غذایی و برنامهریزیهای کلان اقتصادی بهخوبی نمایان است.
از آنجا که کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد ایران دارد و بسیاری از مناطق روستایی کشور به این بخش وابسته هستند، انجام دقیق و منظم سرشماری کشاورزی از اهمیت بالایی برخوردار است. دادههای جمعآوری شده در این سرشماری به تصمیمگیریهای کلان دولتی کمک میکند و سیاستگذاریهای مناسب در زمینه تخصیص منابع آبی، تسهیلات مالی و فناوریهای نوین کشاورزی را امکانپذیر میسازد.
بر اساس آخرین سرشماری کشاورزی، تغییراتی در ساختار تولید محصولات کشاورزی در ایران مشاهده شده است. برای مثال، رشد قابل توجهی در کشت محصولات گلخانهای و باغی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک کشور گزارش شده. همچنین، تغییرات اقلیمی و کمبود منابع آب باعث شده است که کشاورزان به سمت استفاده از شیوههای مدرنتر و بهرهوری بیشتر از منابع موجود حرکت کنند. از دیگر نتایج این سرشماری میتوان به کاهش تعداد دامهای سنتی و افزایش تولیدات صنعتی دامپروری اشاره کرد. این تغییرات در راستای بهبود بهرهوری و افزایش تولید محصولات لبنی و گوشتی قرار دارد. همچنین سرشماری کشاورزی نشاندهنده تأثیراتی است که سیاستهای دولت بر توسعه کشاورزی و دامپروری در مناطق محروم داشته است.
بر همین اساس مسعود افشین، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در گفتوگو با ایسنا، در تشریح اجرا سرشماری کشاورزی استان تهران در آبان ماه سال جاری، میگوید: با ابلاغ فرمان ریاست جمهوری، سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳، با هدایت مرکز آمار ایران و همزمان با سایر استان های کشور در آبان ماه سال جاری به مدت ۳۰ روز در استان تهران اجرا خواهد شد. آخرین سرشماری کشاورزی در سال ۱۳۹۳ انجام شده است و هدف از اجرای این سرشماری به عنوان ششمین سرشماری کشاورزی کشور، فراهم کردن اطلاعات لازم برای برنامه ریزی صحیح در بخش کشاورزی است.
وی میافزاید: در این سرشماری با مراجعه به بهره برداران کشاورزی که عمدتا در مناطق روستایی ساکن هستند، فهرست کاملی از بهرهبرداران کشاورزی تهیه خواهد شد و آمار مرتبط با فعالیتهای مختلف کشاورزی شامل پرورش محصولات سالانه و دائمی، پرورش دام، پرورش طیور، کشت گلخانهای، مزارع آبزیپروری، پرورش زنبور عسل، پرورش کرم ابریشم و … از بهره برداران گردآوری خواهد شد.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران با اشاره به اینکه در این سرشماری به تمامی مراکز بهره برداری کشاورزی مراجعه میشود، ادامه میدهد: برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون آمار در بخش کشاورزی با هدف تحلیل وضعیت گذشته و حال به منظور برنامه ریزی و پیشبینی آینده، انجام سرشماری کشاورزی یک ضرورت محسوب میشود و اطلاعات حاصل از سرشماری به عنوان ابزاری مطمئن برای سیاستگذاری و برنامهریزیهای توسعه اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی تأکید میکند: بخش کشاورزی به دلیل تأمین غذای مورد نیاز جامعه یکی از مهمترین حوزههای اقتصادی کشور محسوب میشود و این بخش، سهم بالایی را در ارزش افزوده اقتصاد کشور و حوزه اشتغال به خود اختصاص میدهد. با وجود اینکه استان تهران ۰.۸ درصد از مساحت کل کشور را دارد، ۷ درصد از تولید ناخالص داخلی محصولات بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و این استان در بسیاری از فعالیتهای کشاورزی همچون تولیدات گلخانهای، پرورش گل و گیاه زینتی و تولید قارچ در رتبه نخست کشور قرار دارد از این رو اجرای این سرشماری در استان تهران از اهمیت خاصی برخوردار است.
به گزارش ایسنا، در مجموع، سرشماری کشاورزی نقش بسیار مهمی در تدوین برنامههای توسعه پایدار کشاورزی در ایران ایفا میکند. این اطلاعات به دولت و بخش خصوصی کمک میکند تا برنامههای کوتاهمدت و بلندمدتی برای بهبود و افزایش تولیدات کشاورزی و دامپروری در کشور تدوین کنند و زمینههای اشتغالزایی و توسعه روستایی را نیز فراهم کنند.
“`