اوج‌گیری دوباره قیمت شکر / شکر کام مردم را تلخ می‌کند؟

اوج‌گیری دوباره قیمت شکر / شکر کام مردم را تلخ می‌کند؟

بازار شکر در سال گذشته، فراز و نشیب‌های زیادی را تجربه کرده است. اکنون چند نرخی شدن قیمت شکر به عامل اصلی نوسانات قیمتی تبدیل شده است.

به گزارش تامین یاران، افزایش قیمت شکر در بازار، به یک موضوع مهم تبدیل شده است. تغییر در سیستم توزیع و عدم تأمین مناسب از طریق سامانه‌های جدید، مشکلات متعددی از جمله نوسانات قیمت و چند نرخی شدن را برای بازار شکر به وجود آورده است. در نتیجه، شکر که قبلاً با قیمت پایین‌تری عرضه می‌شد، اکنون با افزایش قیمت روبرو است. این افزایش قیمت، که دلایل متعددی دارد، تأثیرات عمیقی بر زندگی مردم خواهد داشت.

علت افزایش قیمت شکر چیست؟

طبق اطلاعات منتشر شده از سوی تسنیم، رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران، در مورد علت گرانی شکر توضیح داد: پس از اسفند سال گذشته و راه‌اندازی سامانه بازارگاه، اتحادیه بنکداران به‌عنوان محور توزیع تمام کالاها، در این سامانه دیده نشد. با این وجود، اتحادیه به روش سنتی توزیع خود را ادامه داد. از آنجایی که منبع تأمین شکر نامشخص بود و صنف به شکر نیاز داشت، شکر از منابع مختلف با قیمت‌های متفاوت تأمین می‌شد. از طرف دیگر، در این سامانه تنها تولید‌کنندگان حضور داشتند. به دلیل گرانی، تولید شکر برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی نداشت. به دلیل اینکه شکر به صورت واسطه‌ای به دست بنکداران می‌رسد، چند نرخی شدن در بازار ایجاد شده است.

وی درباره تفاوت قیمت شکر گفت: در حالی که قیمت شکر باید ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان در اختیار بنکداران قرار بگیرد، تفاوت منابع تأمین باعث شده است تا نرخ‌ها نیز متفاوت باشند. به عنوان مثال، شکر در کارخانه، بدون فاکتور، با قیمت ۴۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش می‌رسد. فروش بدون فاکتور، به خودی خود یک جرم تلقی می‌شود. چراکه نهادهای نظارتی، فاکتور رسمی را طلب می‌کنند.

علاوه بر این عوامل، افزایش جهانی قیمت شکر نیز در نوسانات بازار داخلی بی‌تأثیر نبوده است.

نوسان قیمت شکر در یک سال اخیر

بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت شکر طی یک سال گذشته، نوسانات زیادی را تجربه کرده است. به عنوان مثال، قیمت شکر در خردادماه سال ۱۴۰۲ به دلیل احتکار این محصول توسط برخی تجار، افزایش یافت. پس از مدتی و در آبان‌ماه همان سال، قیمت شکر به دلیل توزیع کافی، کاهش یافت. با این حال، قیمت این محصول دوباره در اردیبهشت سال جاری رشد چشمگیری داشت. در این دوره، قیمت‌ها نسبت به آبان سال ۱۴۰۲، ۵۱ درصد رشد کرد.

در آن دوره، قیمت شکر به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. اکنون نیز به دلیل توزیع نامناسب و مشخص نبودن منبع تأمین شکر، بازار این محصول دوباره روند صعودی گرفته است و قیمت شکر بدون فاکتور در کارخانه به ۴۰ هزار تومان رسیده است. با این حال، به دلیل چند نرخی شدن قیمت این محصول، قیمت‌ها متفاوت است.

تأثیرات چند نرخی شدن شکر بر بازار و مشاغل

چند نرخی شدن محصولات مختلف از جمله شکر، می‌تواند تأثیرات زیادی بر بازار این محصول داشته باشد.

از مهم‌ترین این تأثیرات می‌توان به نوسانات قیمتی اشاره کرد. در چنین شرایطی، نرخ‌های متفاوتی برای یک کالا وجود دارد که عاملی برای عدم ثبات بازار و سردرگمی مصرف‌کنندگان است.

از طرفی، چند نرخی شدن قیمت این محصول می‌تواند موجب تشدید قاچاق و احتکار و حتی اختلال در زنجیره تأمین شود. چند نرخی شدن شکر همچنین می‌تواند تأثیرات منفی گسترده‌ای بر مشاغل داشته باشد.

تولیدکنندگان شکر با مشکلات متعددی در تعیین قیمت و کاهش سودآوری مواجه می‌شوند. صنایع وابسته به شکر و تجار نیز با اختلال در تأمین و افزایش هزینه‌ها روبرو هستند. خرده‌فروشان و رستوران‌ها نیز ممکن است با افزایش هزینه‌ها و کاهش قدرت خرید مشتریان مواجه شوند. به طور کلی، این وضعیت می‌تواند به کاهش سودآوری، افزایش قیمت‌ها و مشکلات مدیریتی در مشاغل مختلف منجر شود.

شکر یک محصول استراتژیک است که بر بسیاری از مشاغل و حتی بازار تأثیر‌گذار است. با توجه به اهمیت این محصول، دولت باید برای حل مشکل چند نرخی شدن قیمت این محصول و کنترل نوسانات بازار اقدام کند. بدون مدیریت مناسب و کنترل به موقع، قطعا تبعات بیشتری در انتظار بازار شکر خواهد بود.

پایگاه خبری آریا نوین

More From Author

هوای پایتخت امروز هم در وضعیت قابل قبول

نرخ تورم محصولات کشاورزی در بهار ۱۴۰۳ اعلام شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *