## وضعیت بودجه در سال ۱۴۰۲: کسری بودجه و راهکارهای پیشنهادی
در سال گذشته، به گفته مقامات مسئول، شاهد کسری بودجه ای بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزار میلیارد تومان بودیم. با این حال، دیوان محاسبات، کسری بودجه ۴۰۰ هزار میلیاردی را تایید کرده است.
این موضوع، اهمیت راهکارهای عملیاتی برای بهبود وضعیت بودجه و تقویت اقتصاد کشور را بیش از پیش برجسته می کند. در سال های اخیر، بحث سود شرکت های دولتی در راستای مدیریت بهتر بودجه مطرح شده است. در همین راستا، راهکارهایی برای بودجه سال جاری نیز ارائه شده است.
ناترازی بودجه و کسری بودجه در بسیاری از کشورهای جهان مطرح است. بودجه به عنوان آیینه تمام نمای سیاست های اقتصادی کشور، نیازمند برنامه ریزی دقیق و اجرای درست است. بررسی و ارائه راهکار برای حل ناترازی کسری بودجه می تواند به شکاف بین منابع مصوب و درآمدها کمک کرده و بخشی از کمبودها را جبران نماید.
با وجود عدم تعریف حقوقی مشخص برای کسری بودجه و ناترازی، این مفهوم به عنوان شکاف بین منابع مصوب و درآمدها شناخته می شود.
مدیر کل دفتر مطالعات بخش عمومی و اقتصاد اسلامی، در مورد کسری بودجه سال گذشته، سناریوهای مختلفی را مطرح کرده است. برخی از اعداد مطرح شده، ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. اما طبق آخرین آمارهای منتشر شده توسط دیوان محاسبات، کسری بودجه سال گذشته ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
همچنین در تعاریف ناترازی، به میزان هزینه هایی که کشور درآمدی برای آنها نداشته اشاره شده است. در شرایط کنونی، این موضوع در کشورمان وجود ندارد و تمام اوراق منتشر شده برای هزینه های جاری صرف می شود.