با اعلام قیمت جدید نان، نانوایی های آزادپز هم قیمت نان را بالا بردهاند، اما افزایش قیمت در نانواییهای سنگکی بیشتر به چشم میآید، چراکه بسیاری از آنها برای جبران هزینههای خود، نان سفارشی با قیمت بسیار بالاتر از نان معمولی ارائه میدهند.
به گزارش تامین یاران، نانواییهای آزادپز با آرد گرانتر پخت میکنند و طبیعی است که نان را گرانتر بفروشند، اما برای جبران هزینههای دیگر، راهی ندارند جز اینکه قیمت نان را بالاتر از قیمت تمام شده بفروشند. برای این کار، از ترفندهایی مانند افزودن کنجد و … استفاده میکنند.
این موضوع زمانی دردسرساز میشود که مشتری بخواهد نان ساده بخرد، اما مجبور شود برای اینکه معطل نشود، نان کنجدی و سفارشی را خارج از صف بخرد. چرا که برخی از نانواییهای آزادپز، بیشتر نان خود را بهصورت سفارشی میپزند و کسانی که میخواهند نان ساده بخورند، باید مدت زیادی در صف بمانند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران با اشاره به اینکه نان سنگک کاملاً دستی پخت میشود، میگوید بخش قابل توجهی از هزینه نان سنگک صرف هزینه نیروی کار میشود و نانوایان برای جبران هزینههای دیگر، از پخت نان سفارشی و کنجدی استقبال میکنند. محمد سلیمانی در گفتگو با همشهری افزود: اگر نان سنگک با ماشین تولید میشد، مطمئناً قیمت آن بسیار پایینتر میآمد، اما این نان کاملاً به نیروی انسانی وابسته است و گرانی آن هم اجتنابناپذیر است.
پخت نان سفارشی در نانواییهای آزادپز مشکلی ندارد. مشکل از جایی شروع میشود که نانوایی فقط نان سفارشی میپزد و مردم برای اینکه در صف زیاد معطل نشوند، مجبور میشوند نان سفارشی انتخاب کنند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران تأکید کرد که نانوا باید برای متقاضی نان معمولی، همان نان را بپزد. او گفت: در نانواییهای سنگکی بهواسطه زمانبر بودن فرآیند پخت، صف تشکیل میشود و نانوا خمیرها را طبق خواست و سفارش مشتری آماده میکند، اما اگر واحدی خلاف این عمل کند و بخواهد مشتری را مجبور به خرید نان خاصی کند، تخلف کرده است.
قیمت نان سنگک معمولی در نانواییهای یارانهای از ۲ سال پیش ۳ هزار تومان بود و هیچ مصوبهای برای افزایش آن صادر نشده بود، اما اغلب نانواییها بهتدریج قیمت را به ۵ هزار تومان افزایش دادند. بنابراین در شهریور امسال که مصوبه افزایش قیمت نان ابلاغ شد، تنها اتفاقی که برای نان سنگک افتاد، قانونی شدن این افزایش قیمت از ۳ به ۵ هزار تومان بود و واحدهای نانوایی حق ندارند نان را گرانتر از این بفروشند.
بهگفته سلیمانی، نان سنگک معمولی که با آرد دولتی ۵ هزار تومان پخت میشود، در نانواییهای آزادپز براساس عرضه و تقاضا قیمتگذاری میشود و در محدوده ۱۵ هزار تومان (اندکی کمتر یا بیشتر) فروخته میشود.
او گفت: قیمت این نان با اضافهکردن کنجد دورو تا ۲۰ هزار تومان هم بالا میرود، اما اصل اساسی این است که اضافهکردن کنجد باید بنا به خواست مشتری باشد.
نانوایی آزادپز قیمت مشخصی ندارد، درحالیکه مثلاً صنف نان فانتزی با وجود اینکه از آرد مشابه با نان سنگک استفاده میکند، کف قیمت مشخصی دارد. رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران با اشاره به تلاش این اتحادیه برای تعیین قیمت پایه گفت: قرار است بررسیهایی انجام دهیم و بعد از آنالیز مسائل مربوط به نانواییهای سنگکی، قیمت پایه نان سنگک آزادپز را تعیین کنیم تا مثل نانواییهای فانتزی، کف قیمت نان مشخص باشد و نانواییها بتوانند بنا به وضعیت عرضه و تقاضا و خواست و سلیقه مشتری، نان سفارشی را با قیمتهای بالاتر پخت کنند.
سلیمانی تأکید کرد: بعد از تعیین قیمت پایه نان سنگک آزادپز، نانواییها ملزم به رعایت نرخ هستند، همانگونه که سایر صنوف قیمتهای تعیینشده را رعایت میکنند، اما این نرخها با خواست مشتری قابلتغییر است.