## احمد دهقان: روایتگر نسل جنگ در سرما و سکوت
احمد دهقان، نویسندهای که خود را وامدار نسل جنگ میداند، در رمان “پرسه در خاک غریبه” به سراغ جبهههای غرب کشور و سرمای استخوانسوز آن میرود. دهقان که همواره گرمای کلامش خواننده را مسحور میکند، در این اثر با حفظ طنز و چیرهدستی همیشگیاش، فضایی متفاوت را خلق میکند.
“پرسه در خاک غریبه” روایتگر گروهی از رزمندگان است که برای نجات مردم گرفتار در کردستان عراق، به دل کوههای برفی غرب کشور میزنند. دهقان در این رمان که نگارش آن ده سال از عمرش را به خود اختصاص داده، به پختگی قابل توجهی در داستاننویسی رسیده است.
برخلاف برخی آثار دفاع مقدس که تنها به تقدیسسازی از این واقعه میپردازند، دهقان در “پرسه در خاک غریبه” با نگاهی واقعگرایانه و به دور از کلیشه، تصویری ملموس و انسانی از رزمندگان و دغدغههایشان ارائه میدهد.
***
## “روزهای آخر” : وداع با جنگ و سردرگمی در شهر
دهقان در کتاب خاطرات خود با عنوان “روزهای آخر” که به چاپ دوازدهم رسیده است، به سراغ روزهای پایانی جنگ و سرنوشت رزمندگانی میرود که ناگهان خود را در مقابل آتشبس و پایان جنگ میبینند. او با تکیه بر یادداشتهای روزانهاش، تصویری تلخ و شیرین از این دوران و سردرگمی رزمندگان در بازگشت به زندگی شهری ارائه میدهد.
دهقان در مقدمه کتاب، آن را روایتگر زندگی افرادی میداند که با وجود شیرینی حضور در جبهه، با پایان جنگ و بدون هیچ برنامهای به زندگی عادی بازمیگردند و در آن سردرگم و گم میشوند.