یک عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران با تشریح موانع مالیاتی پیش روی تحقق شعار سال ۱۴۰۴ مبنی بر سرمایهگذاری برای تولید، تاکید کرد که رفع این موانع، لازمه اصلی رونق سرمایهگذاری در بخش تولید است.
عباس نعیمی در گفتوگویی به تشریح الزامات سرمایهگذاری در بخش تولید پرداخت و مواردی چون تعیین نهاد متولی برای هدایت نقدینگی به سمت تولید، تسهیل و رفع موانع سرمایهگذاری، معرفی فرصتهای سودآور سرمایهگذاری به عموم مردم، اعمال سیاستهای تشویقی برای جلوگیری از ورود سرمایهها به بخشهای غیرمولد و افزایش بهرهوری سرمایه را از جمله این الزامات برشمرد.
سوءمدیریت؛ عامل اصلی مشکلات اقتصادی:
وی با اشاره به موانع و مشکلات اجرای پروژههای زیربنایی و تاثیر آن بر کاهش سودآوری، سوءمدیریت و بیتوجهی به ساخت و تولید را از عوامل مهم بروز مشکلات اقتصادی در کشور دانست و تاکید کرد که این مسائل ارتباط چندانی با تحریمها و عوامل خارجی ندارند. نعیمی عدم شایستهسالاری در انتخاب مدیران، نبود برنامهریزی اصولی، فقدان توجه به مهارتآموزی، کاهش بهرهوری نیروی کار به دلیل استاندارد نبودن قانون کار و عدم حضور سرمایهگذاران و پیمانکاران را از جمله آثار سوءمدیریت عنوان کرد.
دستاندازهای پیش روی پروژههای زیربنایی:
این استاد دانشگاه، گرانیهای افسارگسیخته و عدم کنترل بازار، نبود رتبهبندی کسبوکار در راستای منافع ملی، وجود مشاغل کاذب و پردرآمد بدون زحمت، ناکارآمدی قانون کار فعلی، مقررات پیچیده ترخیص کالا از گمرکات و عدم کنترل قیمت زمین و مسکن را از مهمترین موانع اجرای پروژههای زیربنایی در حوزه سرمایهگذاری برای تولید و کاهش سودآوری ناشی از آن دانست. وی همچنین به کمبود شدید آب و برق در اکثر استانهای کشور و عدم اتخاذ تدابیر اصولی برای حل این مشکل اشاره کرد.
مسائل مالیاتی و محیط پرتنش کسبوکار:
نعیمی با انتقاد از عدم اعتماد ممیزان مالیاتی به دفاتر شرکتها، این موضوع را زمینهساز نفاق، فرار مالیاتی و پنهانکاری دانست. وی تشخیص نادرست برخی ممیزان و استفاده نابجا از ابزارهایی مانند بستن حساب را عامل نابودی اشتغال و فرار سرمایهها و نخبگان برشمرد و در مقابل، تشخیص صحیح را موجب افزایش درآمد دولت و کاهش جذابیت بازارهای غیرمولد دانست.
موسس یک شرکت دانشبنیان در حوزه قطعات تجهیزات دوار صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، محیط کسبوکار در حوزه تولید را به دلیل عملکرد نامناسب برخی همکاران مالیاتی نامطلوب توصیف کرد و افزود: در حالی که سرمایهگذاری در حوزه ارز و طلا بدون هیچگونه مشکل اداری صورت میگیرد، تولیدکنندگان پس از طی مراحل دشوار اخذ مجوز از سازمانهای مختلف، تازه با اداراتی مانند مالیات و بیمه مواجه میشوند که به جای همکاری و مشاوره، نقش ضابط قضایی را ایفا میکنند. وی تاکید کرد که نامههای تهدیدآمیز و بستن حسابها، تمرکز سرمایهگذار را از توسعه تولید خارج کرده و مانع تحقق شعار سال میشود.

نعیمی با استناد به گزارش وزارت صمت، تعطیلی متوسط بیش از ۱۰ روز در ماه بنگاههای تولیدی در سه ماهه پایانی سال ۱۴۰۲ را نمونهای از مشکلات موجود دانست و مسدود شدن حسابهای بانکی بنگاهها و مدیران آنها به دلیل یک قسط مالیاتی را غیرمنطقی خواند.
تشریفات زائد و فرصتهای از دست رفته:
وی تشریفات پیچیده و زمانبر اداری را از دیگر موانع بزرگ اجرای به موقع پروژههای زیربنایی دانست و صدور مجوزهای لازم برای یک پروژه تولیدی را گاهی چند سال به طول انجامیده عنوان کرد. وی عدم استفاده از فرصتهای پس از برجام را نمونهای از تاثیرات منفی این تشریفات زائد برشمرد.
ضرورت تفکیک کارآفرینان از دلالان:
نعیمی در بخش دیگری از سخنان خود، تفکیک کارآفرینان واقعی از افرادی که از طریق دلالی و واسطهگری به ثروت رسیدهاند را از جمله راهکارهای برونرفت از موانع موجود دانست. وی همچنین پیشنهاداتی در زمینه توسعه پتروپالایشگاههای فراسرزمینی و استفاده از ابزارهای مختلف تامین مالی برای پروژهها ارائه کرد.
اخبار روز را در پایگاه خبری آریا نوین بخوانید