## ابهام در محاسبه مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان
اخیرا اصلاحیه ای در خصوص تعریف “مابه التفاوت” در بند ۶ ماده ۱ آئین نامه اجرایی متناسب سازی حقوق بازنشستگان منتشر شده است. این اصلاحیه اعلام میکند: «مابه التفاوت، به معنای اختلاف مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با نود درصد (۹۰٪) میانگین حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد میباشد. لازم به ذکر است که این مبلغ با رعایت بند (ث) تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور محاسبه خواهد شد.»
این اصلاحیه ابهاماتی را در نحوه محاسبه افزایش حقوق بازنشستگان به وجود آورده است. بر اساس این اصلاحیه، ابتدا باید حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد از حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه کسر شود و سپس 90 درصد مبلغ باقی مانده به عنوان مابه التفاوت در نظر گرفته شود.
این در حالی است که بر اساس قانون، قرار بر این بوده است که 90 درصد مابه التفاوت حقوق بازنشسته از حقوق و فوق العادههای مشمول کسور کارمند شاغل مشابه و همتراز، بدون کسر مالیات و حق بیمه، طی مدت ۳ سال به بازنشسته پرداخت شود. در متن قانون به صراحت ذکری از کسر مالیات و حق بیمه نشده است.
اگر قرار باشد که برخلاف قانون، مبلغ مابه التفاوت پس از کسر حق بیمه و مالیات محاسبه گردد، در عمل 90 درصد کسورات نیز از حقوق بازنشسته کسر خواهد شد.
به عنوان مثال، اگر از حقوق یک کارمند شاغل مبلغ ۱۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال بابت مالیات و حق بیمه کسر شود و مبلغ حقوق و فوق العاده مشمول کسور او ۲۵۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال باشد، با کسر 15 میلیون تومان مالیات و حق بیمه و سپس محاسبه 90 درصد، در واقع مبلغ 210 میلیون تومان به عنوان مابه التفاوت به بازنشسته تعلق خواهد گرفت که نسبت به قانون قبلی، 15 میلیون تومان کمتر است.
این ابهامات باعث نگرانی بازنشستگان شده است و انتظار میرود مسئولان مربوطه هرچه سریعتر نسبت به رفع این ابهامات و شفافسازی نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان اقدام کنند.