وحدت، مفهومی که از زمان ائمه اطهار (ع) اهمیت خود را در تاریخ اسلام نشان داده است. برخی از شاگردان امام صادق (ع) از اهل سنت بودند و ایشان با آنها ارتباط صمیمانه داشتند. این نشان می دهد که ائمه اطهار (ع) بهترین الگو برای دستیابی به اتحاد و همدلی میان مسلمانان هستند.
در عصر حاضر، سید جمال الدین اسد آبادی با سفرهای خود به مصر به دنبال ایجاد وحدت بین امت اسلامی بود. وی در قاهره دارالتقریب بین مذاهب اسلامی را ایجاد کرد. بعد از مدتی سکون در این زمینه، شیخ محمد تقی قمی از قم به مصر سفر کرد و پیامی از سوی آیت الله بروجردی به شیخ شلتوت رساند. در نهایت، پیامی صادر شد که مذهب شیعه را به رسمیت شناخت و مجله “المسلمون” برای انتشار مقالات علمای بزرگ شیعه و اهل سنت راه اندازی شد.
با وجود اختلافات میان شیعیان و اهل سنت، مشترکات آنها بسیار بیشتر است. مرحوم شیخ محمد جواد مغنیه کتاب “فقه بر مذاهب خمسه” را نوشت که نقش مهمی در ایجاد وحدت بین شیعیان و اهل سنت ایفا کرد.
در سال ۱۳۶۹، مقام معظم رهبری دستور تاسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی را صادر کردند. این ارگان در زمینه تقریب مذاهب اسلامی تاثیر بسزایی داشته است.
آیت الله شیخ محمدعلی تسخیری در زمان دبیرکلی مجمع تقریب، منشأ خیر و برکات فراوانی برای مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی بودند. ایشان محبوب ترین عالم شیعی در بین اهل سنت به حساب می آمدند.
امروزه غربیها به قدرت اسلام در جهان پی برده اند. آنها می دانند که کشورهای اسلامی اگر با هم باشند، قدرتشان بیشتر خواهد بود. بنابراین، سعی می کنند تا جایی که می توانند بین امت اسلامی تفرقه بیندازند. بنابراین، بر مسلمانان واجب است تا اتحاد خود را حفظ کنند و بر مشترکاتشان تاکید ورزند.
دین در دنیای غرب احیا شده است. فیلسوفان و اندیشمندان غربی در این زمینه تلاش زیادی کرده اند و کنفرانسهای متعددی را برگزار می کنند. با توجه به گسترش کفر و الحاد در جهان، ضرورت ایجاد وحدت میان مسلمانان در جهان اسلام بیشتر احساس میشود.
اتحاد و همدلی بین مذاهب اسلامی بسیار مهم است. علما و اندیشمندان ما می توانند با شرکت در کنفرانسهای غربی و بین المللی دین اسلام را گسترش دهند.