## بیمه بیکاری: از چگونگی محاسبه تا شرایط دریافت
بیمه بیکاری به عنوان یک حمایت اجتماعی، برای افرادی که به دلایل مختلف شغل خود را از دست دادهاند، طراحی شده است. در این مقاله به برخی از سوالات پرتکرار درباره نحوه محاسبه، شرایط دریافت و جزئیات مربوط به این نوع بیمه میپردازیم.
**محاسبه مبلغ بیمه بیکاری**
مبلغی که به عنوان بیمه بیکاری به فرد پرداخت میشود، بر اساس متوسط درآمد روزانه او در 90 روز قبل از بیکاری محاسبه می شود. این مقدار با تقسیم کل دریافتی شخص در این مدت بر تعداد روزهای کارکرد او در 90 روز مذکور به دست میآید.
**افراد تحت تکفل**
بیمه بیکاری علاوه بر شخص بیکار، به خانواده او نیز کمک میکند. افرادی که تحت تکفل شخص بیکار هستند، شامل همسر، فرزندان دختر (تا قبل از ازدواج و داشتن شغل)، فرزندان پسر زیر 18 سال یا دانشجو، پدر بالای 60 سال یا مادر بالای 55 سال که از نظر پزشکی نقص عضو کلی دارند و در نهایت، خواهر و برادر با شرایط مشابه فرزندان، می باشد. برای هر یک از این افراد 10% حداقل مزد به مبلغ بیمه بیکاری افزوده میشود.
**دریافت همزمان با مستمری از کارافتادگی جزئی**
ممکن است فردی که به دلیل حادثه ناشی از کار، دچار نقص عضو جزئی شده و از طرف سازمان تامین اجتماعی، مستمری دریافت میکند، به دلیل بیکاری دوباره درخواست بیمه بیکاری کند. در این مورد، دریافت همزمان این دو مزایا (مستمری از کارافتادگی جزئی و بیمه بیکاری) امکانپذیر است.
**شرایط قطع بیمه بیکاری**
در برخی موارد، دریافت بیمه بیکاری متوقف می شود.
* اگر شخص به شغل جدیدی مشغول شود.
* اگر شخص از شرکت در دورههای کارآموزی یا سوادآموزی خودداری کند.
* اگر از قبول شغل مشابه پیشنهاد شده خودداری کند.
* اگر بازنشسته یا از کارافتاده کامل شود.
* اگر به طور غیرقانونی از مزایای بیمه بیکاری استفاده کرده باشد.
**خدمات درمانی در زمان دریافت بیمه بیکاری**
دریافتکننده بیمه بیکاری و افراد تحت تکفل او، در مدت دریافت این مبلغ، از خدمات درمانی سازمان تامین اجتماعی نیز بهرهمند میشوند. همچنین، مدت زمان دریافت بیمه بیکاری در سابقه بیمه او برای بازنشستگی، از کارافتادگی کلی و فوت لحاظ میشود.
**استرداد مبلغ دریافتی**
اگر به هر دلیلی ثابت شود که شخص به طور غیرقانونی از بیمه بیکاری استفاده کرده است، موظف به برگرداندن مبلغ دریافتی به سازمان تامین اجتماعی خواهد بود.