در شرایطی که ریسکهای سیستماتیک مانند جنگ، بازارهای کمریسک را با جهش و افزایش قیمت روبرو میکنند، بازار سرمایه که بازاری پرریسک است، با کاهش تقاضا و رکود مواجه میشود.
بازار سهام این روزها مقصد نهایی سرمایهگذاران نیست. پس از سال ۹۹، انتظار نمیرفت که سرمایهگذاران بورس روزهای بدتری از ریزش سال ۹۹ را تجربه کنند. اما سال جاری یکی از بدترین سالهای بازار سرمایه بود، چرا که بزرگترین ریسک بازارهای مالی مانند جنگ، بر سر بازار سهام سایه انداخت و بسیاری را از سرمایهگذاری در بورس فراری داد. در این زمان، داراییهای امن مانند طلا جذابیت سرمایهگذاری پیدا میکنند.
در شرایطی که ریسک سیستماتیک مانند جنگ وجود دارد، بازارهای کمریسک با جهش و افزایش قیمت مواجه میشوند. در این بین، بازار سرمایه که بازاری پرریسک است، خریداری نخواهد داشت و به رکود میرود. درحالیکه در نبود ریسک سیستماتیک، بازار سرمایه با رشد دلار همسویی دارد و به تناسب آن رشد میکند، در شرایط فعلی این اتفاق رقم نخورده است. از طرفی، وضعیت داخلی سیاستهای انقباضی به نفع بازار سرمایه نبوده و عدم هماهنگی و تناقض در گفتههای وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی بهوضوح قابل مشاهده است. در این میان، وزیر اقتصاد نوید کاهش نرخ بهره را میدهد اما پس از این صحبتها، افزایش نرخ بهره اوراق و بهره بانکی رخ میدهد.
نرخ بالای بهره بانکی، اوراق و پرداخت سود بالای ۳۳ درصدی صندوقهای درآمدثابت در کنار فعالیت کرادفاندینگها که سودهای بالای ۴۰ درصد را پرداخت میکنند و با مجوز سازمان فرابورس در حال فعالیت هستند، خود جای بحث است. این مساله میتواند واحدهای تولیدی و کارخانهها را به تعطیلی بکشاند و تامین مالی را وارد پیچ عجیبوغریبی کند.
موضوع دیگر که صنایع را تحتتاثیر قرار میدهد، شکاف دلار نیما با دلار آزاد بوده که در دولت جدید این شکاف به حدود ۴۲ درصد رسیده است. این فاصله به معنای این است که درآمد شرکتها به دلار نیما و هزینههایشان به دلار آزاد است و اختلاف ۴۰ درصدی میتواند زیان زیادی به سودسازی صنایع وارد کند. با وجود گفتههای وزیر اقتصاد در مورد افزایش دلار نیما و کاهش شکاف قیمتی دلار نیما با دلار بازار آزاد، با رشد نرخ ارز در روزهای گذشته عملا تغییری در شکاف دلار نیما با دلار بازار آزاد ایجاد نشده است.
انتخابات آمریکا نیز موضوع مهمی برای دنیا بوده و التهابات بازارهای مالی را میتوان تاحدودی ناشی از هیجانات پیش از انتخابات آمریکا دانست. پیشبینی نتایج انتخابات حاکی از رقابت بسیار نزدیک دو نامزد است، اما در هر صورت انتخاب دونالد ترامپ رشد قیمتهای جهانی و انتخاب کامالا هریس موجب تعادل در قیمتها خواهد شد.
در شرایطی که حتی سهام با بنیاد مساعد و سودساز با عرضه و صف فروش مواجه هستند، میتوان استنباط کرد که سرمایهگذاران مسیر متفاوتی را با توجه به ریسکهای سیستماتیک، نرخ بهره بالا و انتخابات آمریکا در پیش گرفتند و در سبد خود وزن بیشتری به داراییهای کمریسک دادند. به نظر میرسد شاخص کل بورس مجدد به سوی حمایت یکساله خود که محدوده یکمیلیون و ۹۶۰ هزار واحدی تا یکمیلیون و ۹۳۰ هزار واحدی است بازگردد. حفظ این محدوده تاحدودی به اتفاقات سیاسی و منطقه پیش رو وابسته است.
منبع: دنیای اقتصاد
نوشته فرار سرمایهگذاران از بورس اولین بار در پایگاه خبری و تحلیلی تامین یاران. پدیدار شد.