رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور از بارش کمتر از نرمال و دمای بیشتر از نرمال از آبان ماه تا دی ماه خبر داد.
براساس گزارش سازمان هواشناسی کشور، بارشهای مهر ماه تنها در نوار شمالی کشور و دامنههای جنوبی البرز اتفاق افتاد و در سایر مناطق بارش قابل توجهی مشاهده نشد. میانگین بارندگی مهر ماه حدود ۳۸ درصد زیر نرمال بود.
همچنین، دمای هوا در مهر ماه بالاتر از میانگین نرمال بود و به طور میانگین بین ۱.۵ تا ۲ درجه سلسیوس گرمتر از نرمال بود، بهویژه در مناطق جنوبی و مرکزی کشور. این نوسانات دما و بارش، ناشی از شرایط خنثی ال نینو و لانینا است، یعنی دمای آب اقیانوس آرام در شرایط معمول و نه گرمتر از نرمال “النینو” و نه سردتر از نرمال “لانینا” قرار دارد.
بر اساس پیشبینیها، در ماههای آبان، آذر و دی، بارندگیها در اکثر مناطق ایران بهخصوص جنوب غرب، یعنی حوزه زاگرس مرکزی، کمتر از نرمال خواهد بود. با توجه به سه حالت ترسالی، نرمال و زیر نرمال، بیشترین درصد به حالت زیر نرمال اختصاص دارد. دمای هوا نیز بالاتر از نرمال خواهد بود. در واقع پیش بینی میشود بارش کمتر از نرمال و دما بیشتر از نرمال باشد.
بر اساس شبیهسازیها، وضعیت “النینو” و “لانینا” در بلند مدت تأثیر زیادی بر بارش و دما دارد. در سالهای “النینو” بارشهای پاییز و زمستان بیشتر از نرمال و در سالهای “لانینا” بارندگیها کمتر و دما بالاتر از نرمال است. امسال پیشبینی میشود طی پاییز تا زمستان به وضعیت “لانینا” برسیم اما این شرایط احتمالا قوی نخواهد بود، یعنی آب دمای اقیانوس آرام در محیط حارهای این اقیانوس خیلی افت نخواهد کرد.
اگرچه غالب مدلها بارندگی کمتر از نرمال را پیشبینی کردهاند، اما به نظر نمیرسد کمبود بارش خیلی زیاد باشد و به شرایط بارندگی در پاییز و زمستان بدبین نیستیم.