آمل، مازندران – خلاقیتها، ابتکارها و نوآوریهای دانشآموزان مقطع ابتدایی شهرستان آمل در نمایشگاه طرح جابربن حیان به نمایش گذاشته شد. این رویداد مهم علمی که در یک مدرسه استثنایی در آمل برگزار گردید، بستری را برای رقابت و قضاوت داوران متخصص فراهم آورد تا استعدادهای نهفته دانشآموزان مستعد مدارس شهری و روستایی این شهرستان، خودنمایی کنند.
بهاره اسماعیلزاده، مسئول طرح جابربن حیان اداره آموزش و پرورش شهرستان آمل، هدف اصلی از اجرای این طرح را “پرورش دانشآموز کاوشگر و پژوهشگر” دانست. وی تاکید کرد که این طرح به دانشآموزان کمک میکند تا بتوانند برای مشکلات زندگی خود به دنبال راهحل مناسب باشند. این رویکرد، با توجه به نیازهای جامعه امروز، اهمیت ویژهای در تربیت نسلی نوآور و حلکننده مسائل دارد.
رقابت هزاران طرح و صعود برترینها به مرحله استانی
اسماعیلزاده افزود: “امسال حدود ۲ هزار دانشآموز، بیش از هزار و ۸۴ طرح را در محورهای ششگانه این جشنواره از جمله ‘طبقهبندی، تحقیق، مدل، نمایش علمی، طراحی ساخت و آزمایش’ ارائه دادند که نشاندهنده توانمندیهای فردی و گروهی آنها بود.” این تعداد بالای مشارکت، گواه استقبال گسترده دانشآموزان و مدارس از این طرح پژوهشی است.
وی ادامه داد: “این تعداد اثر ارائه شده پس از داوری داوران مجرب جشنواره، در نهایت ۱۵۹ اثر به مرحله شهرستانی رسید که در این مرحله نیز ۱۰ اثر برتر جواز حضور در مرحله استانی جشنواره جابربن حیان را کسب کردند.” این فرآیند گزینش، تضمینکننده انتخاب طرحهای باکیفیت و برتر است که قابلیت رقابت در سطوح بالاتر را دارند.

جابر بن حیان: الگوی تربیت محقق و حل مسئله
مسئول طرح جابربن حیان اداره آموزش و پرورش آمل، به اهداف مهم این جشنواره اشاره کرد و گفت: “هدف از اجرای طرح جابربن حیان این است که دانشآموزان مطابق راهکار ۱۵ سند تحول بنیادین، پرسشگر، کاوشگر و محقق تربیت شوند و به دنبال پژوهش باشند. هدف آموزش و پرورش هم همین است که دانشآموزان به دنبال حل مسئله باشند و با تحقیق، مطالعه و از طریق روش علمی به پاسخ برسند.” این رویکرد، با الهام از سیره علمی جابر بن حیان، دانشمند برجسته ایرانی، به دنبال نهادینه کردن روحیه پرسشگری و حل مسئله در نسل آینده است.
اسماعیلزاده تاکید کرد: “دانشآموزان باید برای زندگی آینده آماده باشند و بتوانند مسائل اجتماعی و عاطفی خود را حل کنند.” وی اظهار کرد: “همانطور که اینجا در طرح جابربن حیان قابل مشاهده است، مسئلهای مطرح و دانشآموز برای حل مسئله فرضیه طراحی میکند، فرضیه خود را تست و از راههای مختلف به حل مسئله میرسد تا به جواب دست یابد، این اتفاق باید در زندگی واقعی فرد نیز بیفتد.” این یعنی، مهارتهای کسب شده در این طرح، باید در زندگی روزمره دانشآموزان نیز کاربرد عملی داشته باشد.
وی یادآور شد: “طرح جابربن حیان موجب مشارکت دانشآموزان در طرحهای پژوهشی میشود تا دانشآموزان به موضوعات علمی تشویق و محقق و پژوهشگر شوند.” این طرح نه تنها به کشف استعدادهای علمی کمک میکند، بلکه با ایجاد فضای رقابتی سالم و تشویق به کار گروهی، مهارتهای اجتماعی و ارتباطی دانشآموزان را نیز تقویت مینماید. در نهایت، پرورش نسلی از محققین و پژوهشگران که قادر به حل مسائل پیچیده جامعه هستند، میتواند به پیشرفت و توسعه پایدار کشور کمک شایانی کند.