در کلان شهر تهران با جمعیتی بیش از هشت میلیون نفر، حدود ۳۷ درصد از مردم در بافتهای فرسوده زندگی میکنند. نوسازی این بافتها یکی از چالشهای مهم در حوزه مسکن است که میتواند فرصتهای جدیدی برای تولید مسکن و بهبود کیفیت زندگی ساکنان این مناطق فراهم کند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند نوسازی بافتهای فرسوده میتواند به حل مشکل کمبود مسکن کمک کند و با توجه به اینکه بخش زیادی از این واحدها در مناطق کم برخوردار قرار دارند، نوسازی آنها میتواند زمینه ساز افزایش مسکن برای قشرهای کمدرآمد جامعه باشد.
وجود این حجم از بافت فرسوده در تهران، فرصت و تهدید را به طور همزمان برای این شهر ایجاد کرده است. فرصتی برای ساخت و ساز و تولید مسکن در ارتفاع با تخریب بافتهای فرسوده، اما تهدیدی در صورت عدم توجه به این مساله که میتواند به عمیقتر شدن شکاف معضلات در این مناطق منجر شود.
محمد آیینی، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، در مصاحبه با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران اعلام کرد که در سال ۱۴۰۲، نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای فرسوده نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۳.۵ درصد رشد داشته است و این رقم نشان دهنده تلاشهایی برای نوسازی این بافتها است.
وی همچنین اشاره کرد که در سه سال فعالیت دولت سیزدهم، نوسازی ۲۹۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده انجام شده است که این رقم در مقایسه با سنوات گذشته، رشد قابل توجهی داشته است.
یکی از چالشهای اصلی در حوزه نوسازی بافتهای فرسوده، عدم صدور به موقع و طولانی شدن پروسه صدور پروانه ساختمانی است. به گفته بسیاری از سازندگان، این موضوع یکی از عوامل اصلی کند شدن روند نوسازی بافتهای فرسوده در کشور است.
مهدی هدایت، مدیرعامل نوسازی شهر تهران، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، اعلام کرد که با همکاری وزارت راه و شهرسازی، مدت زمان صدور پروانههای ساختمانی به زیر یک سال رسیده است.
هدایت همچنین خاطر نشان کرد که همکاری با بخش خصوصی باعث بهبود روند ساخت و نوسازی بافتهای فرسوده شده است و زیرساختهای مسکونی برای نوسازی این بافتها در حال تقویت هستند.
او همچنین به اجرای قرارگاه جهادی مسکن اشاره کرد که با هدف نوسازی بافتهای فرسوده در محلات تهران تشکیل شده است. هدایت گفت که عملیات اجرایی حدود ۵۰ هزار واحد از قرارگاه جهادی مسکن تا پایان سال به پایان میرسد.
در استان تهران نیز طرح نوسازی بافتهای فرسوده با جدیت در حال اجرا است. حسین جنتی، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران، اعلام کرد که ۵۹ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده استان تهران عملیاتی شده و ساخت حدود ۴۰۰ هزار واحد مسکونی نیز آغاز شده است.
جنتی همچنین تأکید کرد که استان تهران در بازآفرینی شهری رتبه نخست را به خود اختصاص داده است و نوسازی ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در برنامه چهارساله استان تهران قرار گرفته است.
نوسازی بافتهای فرسوده یکی از اقدامات مهم در حوزه مسکن است که با ارائه بستههای تشویقی و فرهنگسازی در بین ساکنان این محلات میتوان امیدوار بود که بازار مسکن با افزایش تولید روبرو شود.