معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران، در برنامه تلویزیونی «میز اقتصاد» که به صورت زنده از شبکه خبر پخش شد، درباره وضعیت اصلاح قیمت نان در این استان توضیحاتی ارائه داد.
وی با اشاره به اینکه استان تهران نیز مانند دیگر استان ها در زمینه قیمت نان اصلاحاتی را انجام داده است، ضرورت این اصلاحات را از نگاه اقتصادی به نانواییها به عنوان واحد صنفی، تشریح کرد.
معاون استاندار گفت: آخرین اصلاح قیمت نان در شهریور ۱۴۰۰ بوده است و از آن زمان سه سال میگذرد. با توجه به تورم حاکم، برای کاهش فشار بر نانوایان، به طور مداوم از آن زمان تا کنون کمک هزینه ۴۰ درصدی به صورت روزانه به تمام نانوایان پرداخت شده است.
وی آرد و نان را از دو جنبه مهم دانست: نان به عنوان قوت غالب مردم و بیشترین مصرف در سبد خرید آنها، و از سوی دیگر، یارانهای که دولت در این حوزه پرداخت میکند، شامل خرید تضمینی گندم که بیش از ۱۲ میلیون تن گندم با قیمت حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری شده است و این گندم با قیمت ۶۶۵ تومان و ۹۰۰ تومان در اختیار نانوایان قرار میگیرد.
معاون استاندار تهران با اشاره به افزایش قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان (در مقایسه با ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان در سال گذشته) و خرید نزدیک به ۱۲ میلیون تن گندم، تصریح کرد: دولت بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه در این حوزه پرداخت میکند تا قوت غالب مردم حفظ شود و با افزایش و اصلاح قیمت زیادی روبرو نشویم.
وی با بیان اینکه در استان تهران حدود ۱۰ هزار واحد نانوایی وجود دارد، گفت: اصلاح قیمت برای دستگاههای کارتخوان اعمال شده است و تعداد کمی از نانواییها که مشکل داشتند، با ایراد در نرم افزار و خاموش و روشن کردن دستگاه روبرو بودند. در شهرستانهای استان نیز این اصلاح قیمت با کمی اختلاف اعمال شده است و امیدواریم نان با کیفیت در اختیار مردم قرار بگیرد.
معاون استاندار تهران با اشاره به تعیین قیمتها در کارگروه آرد و نان استانها و وزارت کشور، گفت: در این کارگروه، اتحادیهها حضور دارند و قیمتها به دقت بررسی و چکش کاری شده است. ما مجبوریم برای شهر تهران یک قیمت متوسط را در نظر بگیریم تا اجحافی به هیچ کس صورت نگیرد.
وی با اشاره به وجود مشکل در حوزه نانهای کنجدی، که در برخی موارد وزن آنها متفاوت بود، گفت: با تدبیر «نانینو» مقرر شد برای کنجد وزن قرار داده شود، که مورد موافقت وزارت کشور و استانها قرار گرفت. به این ترتیب، یک وزن واحدی (۱۰ گرم) برای کنجد تعیین شده است و نانواییها میتوانند از ۳ تا ۱۰ واحد کنجد (حداکثر ۳۰ گرم) به هر نان اضافه کنند، به درخواست مشتری. دیگر اجباری در فروش نانواها نمیتوانند داشته باشند که حتما نان کنجدی بخرند. اصل این است که نان ساده باشد مگر اینکه مشتری درخواست کنجد داشته باشد. در این راستا، برنامهای داریم که بستههای ۱۰ گرمی کنجد در دسترس باشد، که این موضوع قابل رصد است. قرار نیست نانواها روی کنجد سود بگیرند، چرا که وقتی کنجد را به صورت عمده میخرند، در خریدشان سود دارند و اصل سودشان در نان با قیمتهای اعلام شده است.
معاون استاندار در پاسخ به این سوال که در حال حاضر قیمتهای کف بازار فقط قانونی شده است، گفت: تا حدودی این موضوع درست است. ما از چند وقت پیش پیگیر این افزایش قیمت بودیم، اما به دلیل اتفاقاتی که در ماههای اخیر رخ داد، موضوع طولانی شد و به علت مشکلات و شرایط کشور به درازا کشید و باعث شد قیمتها به صورت غیررسمی در نانواییها اعمال شود. دو سه نان بود که قیمتهای قدیم را رعایت میکردند، که آنها هم تخلفاتی داشتند.
وی با بیان اینکه در حوزه تخلفات نان بازرسیهای جدیدی شروع میشود، گفت: برای هر منطقه تهران یک اکیپ بازرسی و در شهرستانهای استان نیز برای هر شهرستان یک اکیپ بازرسی جداگانه برای نانواییها در نظر گرفته خواهد شد. در یکی دو هفته اول تمام نانواییهای استان تهران باید حداقل یکبار بازرسی شوند و هرگونه تخلفی با شدیدترین نحو برخورد خواهد شد.
معاون استاندار تهران با اشاره به برخط بودن سیستم نانواییها، گفت: از ماه آینده، هر اتفاقی که در سامانه «نانینو» میافتد، کارنامه نانوایان است. به این ترتیب، اگر نانوایان تخلفی را انجام داده باشند، تقریبا یک ماه بعد در کارنامه خودش را نشان میدهد و مشکلاتی مثل کم فروشی، گران فروشی و فروش اجباری در این یک ماه رصد میشود. قبلاً برای مدیریت اوضاع نانواییهای متخلف در استان تهران، توسط سامانه «نانینو» سهمیه آرد نانوا کسر میشد و در بسیاری موارد هم به دلیل وضع اقتصادی از برخی تخلفات چشم پوشی صورت میگرفت، اما از ماه آینده دیگر هیچ ویرایشی در سهمیه آرد نانوایان نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه اگر نانوایان کم فروشی داشته باشند، در کارنامه شأن توسط سامانه رصد و مشخص میشود، گفت: سامانه کار را به دقت رصد میکند و هر دهه سامانه پیشنهاد آردی میدهد. مثلا اگر یک نانوایی یک تن آرد داشته باشد، اما سه تن آرد فروخته باشد، یعنی سه برابر آن نان فروخته است، پس هر یک نان سه نان شده و تخلف صورت گرفته و به همان نسبت آرد آن کسر میشود. کسی که سه برابر تخلف کرده، آردش صفر و کلا باید نانوایی را تعطیل کند. یعنی هر کاری که در نانوایی شأن میکنند در سامانه رصد میشود و بر اساس الگوریتمهایی که در سامانه وجود دارد، تصمیمگیری میشود که آیا تخلفی انجام شده است و باید سهمیه آردشان کسر شود یا نه. اگر تخلفات شأن زیاد باشد، مراجعه حضوری، لغو جواز و پلمب و شدیدترین جریمهها در انتظار آنان است، چون واقعاً از این به بعد تخلفی از جانب ما پذیرفته نیست.
معاون استاندار تهران گفت: از سال ۱۴۰۱ تا کنون سهمیه آرد استان تهران تغییری نداشته است. طی این دو سال، بیش از یک میلیون اتباع به استان تهران اضافه شده و حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر نیز مهاجرت به استان تهران داشتهاند. یعنی سالی حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار نفر به استان تهران اضافه شده و هیچ گندم جدیدی تخصیص پیدا کرده است. با استفاده از سامانه «نانینو» و صرفهجوییهایی که از تخلفات نانوایان و آردفروشیهایی که در حوزه قاچاق آرد داشتند، توانستهایم بیش از ۳۰۰ نانوایی جدید در استان تهران تأسیس کنیم، بدون اینکه هیچ آرد جدیدی بگیریم.
وی با بیان اینکه مصرف آرد استان تهران از ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ هیچ تغییری نکرده و ثابت بوده است، گفت: حدود هفت تا هشت درصد نانواییهای استان را نیز اضافه کردهایم.
معاون استاندار تهران با اشاره به مصوب شدن عدد اعلامی در کارگروه آرد نان استان، وزارت کشور و تنظیم بازار کشور، گفت: این مصوبه باید اجرا شود، چون مصوبه کارگروه استان است. ما پای این مصوبه هستیم و این را از طریق بازرسانمان نیز پیگیری میکنیم تا مشکلی در این موضوع به وجود نیاید. تخلفات را نیز حتما با شدت رسیدگی میکنیم. سامانه «نظر» نیز وجود دارد که مردم میتوانند از این سامانه درباره تک تک نانواییها نظر دهند و گزارشات خودشان را نیز در آن ببینند که از کجا نان خریده اند، چقدر حساب شده است یا چه اتفاقاتی افتاده است و میتوانند نظر خود را اعلام کنند.
معاون استاندار تهران گفت: در نانواییها، این امکان نیز اضافه شده است که اگر یک نفر با یک کارت ملی (یک شماره ملی) بیش از دو تا سه بار از کارتش استفاده کند، دستگاه یک اخطار را میدهد تا نانوا بداند که مثلا دفعه چهارم است که این شخص نان میخرد و حتماً مشکلی وجود دارد. این موضوع در تعدادی از شهرستانها وجود دارد که این محدودیت را کمتر گذاشتهاند، اما در بعضی شهرها این محدودیت فقط برای جلوگیری از تخلف ممکن است استفاده شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران اظهار کرد: در مرحله چهارم هوشمندسازی آرد و نان، قرار این بود که قیمتها واقعی شوند و آن عدد و یارانهای که دولت تخصیص میدهد حالا به هر شکلی که مد نظر است مصوب و در اختیار مردم قرار گرفته باشد. این موضوع در دستور کار و در حال پیگیری است.
وی گفت: کل یارانه ۳۰۰ هزار تومانی که هر ماه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی که برای مردم واریز میشود چیزی حدود ۳۰۰ همت است. یعنی ما اندازه همان، فقط در حوزه آرد و نان هزینه میکنیم، که این هزینه سنگینی است و میتوان بهتر مدیریت کرد که بهتر به دست مردم برسد.
معاون استاندار تهران به فروش اینترنتی نان نیز اشاره کرد و گفت: مقرر است این موضوع نیز از هفته آینده اجرا شود، البته تاریخ دقیقش را نمیگویم، چون هنوز نهایی نشده است. تفاهم خوبی انجام گرفته، سامانهها با هم اتصال پیدا کردهاند، که فروش اینترنتی نیز حتما با قیمت مصوب باشد. ما هیچ گونه افزایش قیمتی را خارج از حوزه مصوب قبول نداریم. ممکن است هزینههای تبعی داشته باشد، اما بحث صف نیز باید رعایت شود. این نمیشود که مردم در یک صف طولانی بایستند و امروز در این زمینه استاندار محترم مطالبه کردند که وقتی مردم در صف ایستادهاند، نباید نان برای فروش اینترنتی گذاشته شود. لذا ظرف همین چند وقت آینده، فروش اینترنتی نیز حتما یک نظمی پیدا میکند.
معاون استاندار تهران گفت: هم عرضه اینترنتی نان با نرخ مصوب انجام میشود، هم با استفاده از تابلو، زمانها مشخص است. یعنی انگار آن کسی هم که سفارش اینترنتی داده، در صف ایستاده است و کار خوبی انجام شده است. این سیستم به سامانه «نانینو» نیز متصل میشوند و قیمتها قیمتهای مصوب است و هزینههای تبعی و حمل به عهده خودشان است. اما قیمت نان باید همین قیمت مصوبی باشد که تعیین شده است و هزینه حمل با خود آن شرکت اینترنتی است.
معاون استاندار تهران عنوان کرد: کارتخوانهایی که به اسم نانوایی گرفته شدند، جلوی آنها گرفته میشود. در هر نانوایی فقط باید یک کارتخوان باشد، آن هم کارتخوان «نانینو» است که طرح هوشمندسازی آرد و نان دارد. این جز تخلفات محرز بوده و با آن به شدت برخورد میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران با تشکر از نانوایان، گفت: به همه شهرستانها و شهر تهران و همه نانوایان تکلیف شده است که بنر نصب کنند، که در دید همه مردم باشد. هم نوع نانوایی باید در آن جا ثبت شود، هم وزن چانه، هم قیمت، هم قیمتی که برای کنجد در نظر گرفته شده است. رعایت وزن چانه از طریق کارتخوانهای «نانینو» کاملاً قابل رصد است.