وگانها آرزو دارند که وگانیسم به رویهای عادی و پذیرفتهشده در میان مردم تبدیل شود، اما تا به امروز این آرزو به حقیقت نپیوسته است.
به نقل از تامین یاران، وگان واژهای است که دونالد واتسونِ اهل بریتانیا برای اولین بار در دهۀ ۱۹۴۰ میلادی به کار برد، یعنی دستکم هشت دهه از شکلگیری جنبش وگان میگذرد، اما هنوز وگانها در تلاش برای معرفی جهانبینی و جنبههای گوناگون زندگی خود هستند. از همان دهۀ ۱۹۴۰ نیز آغاز ماه نوامبر به عنوان روز جهانی «وگان» نامگذاری شد تا هر ساله فرصتی ویژه برای جلب توجه به این گروه فراهم شود. در این مقاله، شش نکته از دنیای وگانها به روایت خودشان را بررسی خواهیم کرد.
وگانها با گیاهخواری مخالفند: وگانها به گیاهخواران توصیه میکنند که نه از فردا یا زمانی که تخممرغهای یخچالشان تمام شد، بلکه همین امروز وگان شوند و به آن وفادار بمانند! گیاهخواران یا وجترینها از جمله گروههای جامعه هستند که در مقابل وگانها قرار میگیرند، نه در کنار و همراهشان. گیاهخواران فرآوردههای حیوانی مانند تخممرغ یا انواع لبنیات را مصرف میکنند. وگانها باور دارند که حتی این رژیم غذایی نیز با حقوق حیوانات در تضاد است. به اعتقاد وگانها، با دعوت افراد به گیاهخواری به حقوق حیوانات کمکی نکردهایم.
وگانها یک جنبش اجتماعی هستند: وگانها آرزو دارند که وگانیسم به رویهای عادی و پذیرفتهشده در میان مردم تبدیل شود، اما تا به امروز این آرزو به حقیقت نپیوسته است! به همین دلیل، آنها همواره وگانیسم را جنبشی معرفی میکنند که برای گسترش آن بین مردم، از جمله گیاهخواران، باید تلاش کرد. بر همین اساس، وگانها به تبلیغ منش خود اعتقاد دارند و معتقدند که باید هر روز تعداد بیشتری از مردم دنیا در مسیر وگانیسم قرار بگیرند.
وگان فقط یک رژیم غذایی نیست: وگان را در لغت گیاهخوار مطلق یا پاکگیاهخوار هم میدانند. با این حال، وگان صرفاً یک رژیم غذایی نیست. پیروان آن از مصرف هر محصولی که در تولیدش از حیوانات استفاده شده باشد، خودداری میکنند. بنابراین، نهتنها گوشت، لبنیات، تخممرغ و عسل نمیخورند، بلکه از پوشاک، انواع محصولات آرایشی و بهداشتی یا هر کالای دیگری که به طریقی در تولیدش از حیوانات بهره گرفتهاند، استفاده نمیکنند. درواقع، وگان یک سبک زندگی است. با این همه، توجه به توصیههای غذایی و ارائه دستور انواع غذای وگان در بین این گروه اهمیت فراوانی دارد و آنها تاکید میکنند که گفتن این حرف که نخوردن گوشت یا لبنیات به بدن انسان آسیب میزند، فقط یک افسانه است!
وگانها حقوق گیاهان را بیمعنا میدانند: «خوردن گیاهان اقدامی ضداجتماعی است، چون آنها درد میکشند!» این عبارتی است که وگانها موقع مبارزه علیه خوردن گوشت یا دیگر فرآوردههای حیوانی شنیدهاند و البته که به آن باور ندارند. وگانها دنیای گیاهان و حیوانات را کاملاً متفاوت میدانند؛ حیوانات از جنبههای مختلفی به انسان شباهت دارند و از اندامهای حسی و عصبی و گیرندههای درد برخوردارند. این در حالی است که اگر به چند برگ کاهو ضربه بزنید، هیچ واکنشی نشان نمیدهند، چون درد برایشان بیمعناست. گیاهان دورافتان از همنوعانشان را درک نمیکنند و دلشان برای کسی تنگ نمیشود. گیاهان با عواطف و رفتارهایی چون در آغوش کشیدن یا بوسیدن کاملاً بیگانهاند.
وگانها دوستدار محیطزیست هستند: وگانها یک سبک زندگی دوستدار محیطزیست را دنبال میکنند. با این حال، آنها معتقدند که اگر کسی صرفاً بهخاطر دوستی با محیطزیست وگان شود، اشتباه محض است، زیرا ممکن است افرادی دوستدار محیطزیست باشند اما حقوق حیوانات را زیر پا بگذارند. با این همه، وگانها به جنبههای محیطزیستی زندگی خود اهمیت میدهند و باور دارند که این سبک گازهای گلخانهای کمتری تولید میکند. درواقع، دامداری صنعتی و پرورش چهارپایان در دنیای امروز میتواند حتی بیشتر از رانندگی به محیطزیست صدمه برساند.
وگانها رابطه وگانیسم و زنان را مسئله میدانند: بیرون از دنیای وگانها ممکن است افرادی بین وگان بودن و زیبایی پیوند بزنند و وگانیسم را از این مسیر تبلیغ کنند. دستکم گروهی از وگانها، حتی اگر یک وگان این موضوع را تبلیغ کند، بهشدت با آن مخالفاند و زنان را قربانیان اصلی این جریان میدانند. وگانهای پایبند و باورمند تأکید بر لاغری با سبک زندگی وگان را نوعی بدنمحوری و بدنپرستی تصور میکنند. و چون اغلب از سوی برخی گردانندگان صنعت مد و زیبایی به زنان پیشنهاد میشود، آن را اقدامی جنسیتزده میدانند. در یک کلام، اخلاق بین وگانها اهمیت وافری دارد و حاضر نیستند که برای بهرهکشی از زنان وگان تبلیغ شود. تأکید بر وگان باید مخصوصاً برای دفاع از حقوق حیوانات باشد.
مرجع
تورس، باب و جنا تورس (۱۳۹۹)، «وگان دیوانه؛ وگانبودن در دنیای غیروگان»، ترجمۀ مهدی نیکوئی.
منبع: خبرگزاری ایسنا
نوشته وگانیسم و آرزویی برآورده نشده اولین بار در پایگاه خبری و تحلیلی تامین یاران. پدیدار شد.