## تب کریمه کنگو: بیماری خطرناک با آمار فوتی بالا
تب خونریزیدهنده کریمه کنگو، یک بیماری ویروسی خطرناک و شایع است که از طریق کنهها منتقل میشود. این بیماری در بیش از ۳۰ کشور دنیا وجود دارد و در آفریقا، اروپا و آسیا به وفور یافت میشود. کنهها مخزن اصلی این ویروس هستند و آن را به حیوانات مهرهدار مختلف انتقال میدهند.
**راههای انتقال:**
کنههای آلوده، عامل اصلی انتقال این بیماری هستند. گزش کنه آلوده، له شدن آن روی پوست، تماس با پوست، لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و همچنین تماس با خون و بافتهای فرد مبتلا، از جمله راههای انتقال هستند. خطر انتقال در حین ذبح حیوانات بسیار بالا است و فرد مبتلا میتواند بیماری را به سایر افراد در خانواده و جامعه نیز منتقل کند.
**علائم بیماری:**
علائم این بیماری بسته به نحوه ورود ویروس به بدن، متفاوت است. پس از گزش کنه، دوره کمون معمولا بین یک تا سه روز طول میکشد، اما میتواند تا ۹ روز نیز به طول بیانجامد.
علائم رایج عبارتند از:
* سردرد شدید
* تب
* لرز
* درد عضلانی (به ویژه در پشت و پاها)
* درد مفاصل
* گیجی
* درد و سفتی گردن
* درد چشم
* ترس از نور (حساسیت به نور)
ممکن است علائمی مثل تهوع، استفراغ (بدون ارتباط با غذا خوردن)، گلو درد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری بروز کنند که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها نیز همراه هستند.
تب معمولا بین ۳ تا ۱۶ روز طول میکشد. تورم و قرمزی صورت، گردن و قفسه سینه، پرخونی خفیف حلق و ضایعات نقطهای در کام، از دیگر علائم هستند.
تغییرات قلبی عروقی شامل کاهش ضربان قلب و در مواردی افزایش آن و کاهش فشارخون نیز در برخی از بیماران دیده میشود.
خونریزی در مخاطها از دیگر علائم ابتلا به تب کریمه کنگو است.
**میزان مرگ و میر:**
میزان مرگ و میر تب کریمه کنگو میتواند بسیار بالا باشد. میانگین میزان کشندگی آن بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخمین زده شده است و برخی منابع حتی میزان آن را تا ۸۰ درصد در زمان شیوعهای شدید بیماری گزارش کردهاند.
**وضعیت بیماری در ایران:**
براساس اعلام وزارت بهداشت، در سال ۱۴۰۲ تعداد ۷۷ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو در ایران گزارش شده است و ۶ نفر نیز جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادهاند.
**حیوانات آلوده:**
تب کریمه کنگو معمولا علائم خاصی در حیوانات ایجاد نمیکند و ویروس آن تا یک هفته در بدن حیوان باقی میماند. اگر در این مدت، دام ذبح شود، افرادی که دام را ذبح میکنند یا گوشت آن را قطعه قطعه میکنند، در معرض خطر ابتلا به تب خونریزیدهنده کریمه کنگو قرار میگیرند. همچنین مصرف گوشت دامی که به صورت غیرقانونی و سنتی ذبح شده است، بدون رعایت نکات بهداشتی، میتواند منجر به ابتلا به این بیماری شود.
**راه درمان:**
درمان بیماران مبتلا به تب کریمه کنگو عمدتاً حمایتی است. بیمار باید بستری شده و مایعات و الکترولیتهای کافی دریافت کند. اگر پلاکت فرد افت کند، تزریق پلاکت انجام میشود و برخی داروها از جمله مسکنها و داروهای ضدویروس برای بیمار تجویز میشود.
**راههای پیشگیری:**
* گوشت دام را فقط از کشتارگاههای معتبر و دارای تأییدیه سازمان دامپزشکی خریداری کنید.
* گوشت دامی که به صورت سنتی ذبح شده است، بدون رعایت نکات بهداشتی مصرف نکنید.
* از خوردن جگر و گوشت دامی که به تازگی ذبح شده خودداری کنید و جگر تازه را در یخچال به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت نگهداری و بعد از پختن کامل، آن را مصرف کنید.
* هنگام ذبح و خرد کردن گوشت دامها از دستکش، لباس کار و عینک استفاده کنید.
* تا حد امکان از نگهداری دامها در محل زندگی خود خودداری کنید.
**گروههای در معرض خطر:**
برخی افراد به دلیل شغل خود بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند از جمله:
* کارکنان کشتارگاهها و قصابان
* دامداران
* دباغان
* کارکنان مراکز بهداشتی