## خانه رویا، دور از دسترس
در بازار مسکن، قیمتها به قدری بالا رفتهاند که آرزوی خانهدار شدن برای بسیاری از مردم به یک رویا تبدیل شده است.
جدیدترین آمار بانک مرکزی نشان میدهد که قیمت هر متر مربع مسکن در تهران به ۸۸.۵ میلیون تومان رسیده است. این رقم به معنای آن است که قیمت تنها یک متر از خانه ۷ برابر دستمزد ماهیانه ۱۲ میلیون تومانی کارگران است.
تحلیلگران بازار مسکن معتقدند که با وجود این افزایش قیمت، قدرت خرید مردم به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده است. به گونهای که زمان انتظار برای خرید مسکن در سال ۱۴۰۲ به ۵۹ سال رسیده است که در تهران به ۱۵۲ سال افزایش یافته است.
مجید گودرزی، کارشناس بازار مسکن، تاکید میکند که با این قیمتهای سرسام آور، خرید مسکن برای قشر “خانه اولیها” تقریباً غیرممکن است. این افراد با حقوق و دستمزدهایی که زیر خط فقر قرار دارد، امکان پسانداز و در نهایت، خرید خانه را نخواهند داشت.
گروهی از جامعه مانند معلمان، بازنشستگان، کارگران و کارمندان با حقوق مصوب فعلی، حتی در صورت ثابت ماندن قیمتها، تا یکصد سال آینده توانایی خرید مسکن را ندارند.
**مشکل انباشت تقاضا و کمبود تولید**
آخرین آمارها نشان میدهد که سهم هزینه مسکن در هزینههای خانوار در تهران از ۴۷.۹ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۵۵.۸ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. این بالاترین رقم در دو دهه اخیر است.
فرشید پورحاجت، دبیر انجمن انبوهسازان مسکن، معتقد است که بازار مسکن کاملاً تحت تأثیر عرضه و تقاضا قرار دارد.
وی میگوید: کمبود تولید مسکن در کشور و افزایش تقاضا، در آینده باعث افزایش مجدد قیمتها خواهد شد.
به گفته پورحاجت، دولت باید به برنامهریزی دقیق در حوزه مسکن بپردازد.
** رکود طولانی مدت بازار مسکن**
پورحاجت میگوید که رکود بازار مسکن تقریباً ۱۳ سال است که ادامه دارد و این رکود به طور چشمگیری عمیقتر شده است.
وی معتقد است که ادغام وزارت مسکن و شهرسازی با وزارت راه، منجر به توقف برنامهریزی مناسب برای حوزه مسکن شده است.
وی همچنین به قانون پیشفروش ساختمان اشاره میکند که به گفته او، باعث ناکارآمدی و توقف پیشفروش مسکن شده است.
پورحاجت میگوید: با وجود وجود تقاضای زیاد برای مسکن، مالیاتهای سنگین بر حوزه مسکن و ساختمان و همچنین قوانین جدید در این حوزه، هزینه ساختمان را افزایش داده است.
**شکست قیمت مسکن، غیرممکن**
دبیر انجمن انبوهسازان با توجه به تورم بالای ۴۰ درصدی اقتصاد کشور، امیدوار است که شاهد شکست قیمت در بازار مسکن نباشیم.
وی میگوید: مردم به طور دقیق میدانند که هزینه مسکن افزایش یافته است و این که آنها دیگر نباید به رویای خرید خانه امیدوار باشند، صحیح نیست.
وی برنامهریزی را راه حل این مسئله میداند و میگوید که کاهش حقوق و دستمزد، کاهش توان پسانداز و قوانین مزاحم ، باعث کاهش دسترسی مردم به مسکن شده است و باید حل شود.