## مریخ: آیا جو گمشده در خاک سرخ پنهان شده است؟
سیاره سرخ، مریخ، همواره بیابان خشک و بیروحی که امروزه مریخنوردها در آن کاوش میکنند، نبوده است. شواهد جمعآوری شده توسط مریخنوردهای کنجکاوی و استقامت ناسا نشان میدهد که میلیاردها سال پیش، رودخانهها و دریاچههایی بر سطح این سیاره جریان داشتهاند. اما وجود آب مایع مستلزم جوی مناسب است که از یخ زدن آب جلوگیری کند. حال سوال اینجاست که این جو کجا رفته است؟
تحقیقات جدید نشان میدهد که پاسخ این سوال، ممکن است در خاک سرخ مریخ نهفته باشد. گروهی از محققان مؤسسهی فناوری ماساچوست (MIT) با بررسی نوعی مادهی معدنی رسی به نام «اسمکتیت» که در خاک مریخ به وفور یافت میشود، به نتایج جالبی دست یافتهاند.
اسمکتیتها توانایی بالایی در جذب و حبس کردن کربن دارند. بر روی زمین، این مواد معدنی در اثر حرکات صفحات تکتونیکی ایجاد میشوند. اما مریخ فاقد فعالیتهای تکتونیکی است. پس اسمکتیتها چگونه در سطح این سیاره تشکیل شدهاند؟
دانشمندان با بررسی ترکیبات سنگهای آذرین مریخ و شبیهسازی شرایط زمینشناسی این سیاره به این نتیجه رسیدهاند که میلیاردها سال پیش، آب موجود در سطح مریخ با سنگهای آذرین واکنش داده و باعث تشکیل اسمکتیتها شده است. در طی این واکنشها، دیاکسید کربن موجود در جو مریخ جذب اسمکتیتها شده و به مرور زمان، جو این سیاره رقیق شده است.
این تحقیق نشان میدهد که بخش قابل توجهی از دیاکسید کربن اولیه مریخ، به شکل ترکیبات آلی در خاک این سیاره محبوس شده است. به عبارت دیگر، جو گمشدهی مریخ ممکن است در تمام این مدت، درست زیر پای ما پنهان شده باشد.