## طلا در اوج، سکه در قله
در بازار جهانی، فلز زرد به اوج قیمتی خود رسیده و رکوردشکنی میکند. تنشهای فزاینده در غرب آسیا و مرزهای روسیه و اوکراین، طلا را به سمت رشد بی سابقهای سوق داده است. قیمت هر اونس از این فلز گرانبها در روز گذشته به بالای ۲ هزار و ۷۰۰ دلار رسید.
فشار معاملات جهانی طلا به بازار داخلی سکه و طلای ایران نیز سرایت کرده است. سکه طلا طرح جدید در قله تاریخی خود معامله میشود و در روزهای پایانی هفته گذشته به کانال تاریخی ۵۱ میلیون تومانی رسید. با ادامه رشد قیمت جهانی طلا، سکه نیز روند صعودی خود را حفظ خواهد کرد.
ریسکهای سیاسی و نظامی تأثیر قابل توجهی بر تصمیمات معاملهگران دارند. در زمانهای پرتنش و احتمال وقوع جنگ، معاملهگران ترجیح میدهند سرمایه خود را از بازارهای پرخطر به بازارهای امن انتقال دهند. طلا به دلیل نقدشوندگی بالا و جایگاه جهانی خود به عنوان یکی از امنترین بازارهای دارایی شناخته میشود.
هماکنون با وجود درگیریهای شدید نظامی در غرب آسیا و ادامه جنگ روسیه و اوکراین، زمینهی رشد قیمت طلا مهیا است. نوسانات قیمت جهانی طلا مستقیماً بر معاملات سکه و طلای ایران تأثیرگذار است.
ارزش ذاتی سکه در بازار داخلی با ضرب قیمت جهانی اونس طلا در قیمت روز دلار آزاد و ضریب تبدیل اونس به گرم (ضریب ثابت) محاسبه میشود. بنابراین، هرگونه افزایش قیمت طلا در بازار جهانی به نرخ سکه نیز منتقل خواهد شد.
از سوی دیگر، عدم تعادل میزان عرضه و تقاضا نیز با افزایش حباب قیمتی این کالا به رشد قیمت آن دامن میزند.
برآیند این عوامل، در روزهای پایانی هفته گذشته باعث شد قیمت سکه طلا طرح جدید با رشد یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی نسبت به نرخ روز چهارشنبه به رقم ۵۱ میلیون و ۸۷۰ هزار تومان برسد. نیم و ربع سکه نیز در بازار روز پنجشنبه رشد قابل توجهی را تجربه کردند.
نیم سکه در این روز حدود ۷۰۰ هزار تومان گرانتر از نرخ روز قبل به رقم ۲۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد. ربع سکه نیز با رشد ۳۰۰ هزار تومانی به رقم ۱۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید.
حباب قیمتی سکه طرح جدید در کانال تاریخی ۱۱ میلیون تومانی ثبت شد. تحلیلگران معتقدند با ادامه شرایط پرتنش بینالمللی روند رو به رشد قطعات مختلف سکه طلا نیز ادامه خواهد یافت.
## دلار در زیر مرز ۶۴
با وجود ریسکهای سیاسی، قیمت اسکناس دلار از مرز ۶۴ هزار تومانی عبور نکرد.
در هفتههای اخیر، تنشهای منطقهای باعث نوسانات در اکثر بازارهای دارایی شده است.
نرخ شاخصهای بازار ارز نیز در راستای این نوسانات تغییر کرده است. قیمت دلار آزاد با خروج از بازه آرامش کانالهای ۵۹ و ۶۰ هزار تومانی به کانالهای ۶۲ و ۶۳ هزار تومانی رسید.
اما تأثیر ریسکهای مورد ذکر در بازار ارز کمتر از معاملات بازار طلا است. مقایسه بازدهی سکه طلا و دلار در بازه هفت ماهه نیز گواهی بر این امر است.
قیمت سکه طلا طرح امامی از روزهای پایانی سال گذشته تاکنون حدود ۳۳ درصد رشد را تجربه کرده که این رقم برای دلار آزاد حدود ۶ درصد است.
تحلیلگران دو عامل مختلف را در توجیه این ناهمخوانی بیان میکنند:
اول: تأثیر پذیری نرخ سکه از بازار جهانی
دوم: بهبود درآمدهای ارزی کشور
در نهایت قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد در معاملات روز پنجشنبه با رشد ۴۰۰ تومانی نسبت به نرخ روز گذشته به رقم ۶۳ هزار و ۸۵۰ تومان معامله شد. یورو آزاد نیز در این روز رشد ۳۰۰ تومانی را تجربه کرد و به رقم ۶۹ هزار و ۴۵۰ تومان رسید.