مطالعات اخیر نشان میدهند که قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی در شب، به ویژه برای افراد بالای ۶۵ سال، میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را به طور قابل توجهی افزایش دهد. این خطر حتی از سایر عوامل شناخته شده مانند مصرف الکل، بیماریهای کلیوی، افسردگی و چاقی نیز بیشتر است.
جوانان نیز از آسیبهای نور شبانه در امان نیستند. قرار گرفتن در معرض نور شدید در شب، به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطر برای ابتلا به آلزایمر زودرس در افراد زیر ۶۵ سال شناخته شده است.
اگرچه آلودگی نوری به عنوان یک عامل خطر برای آلزایمر در سالمندان مطرح است، اما شدت تاثیر آن به مانند عواملی چون دیابت، فشار خون بالا و سکته مغزی نیست. با این حال، در افراد زیر ۶۵ سال، آلودگی نوری همچنان به عنوان قویترین عامل خطر برای ابتلا به این بیماری شناخته میشود و هیچ عامل دیگری به این اندازه تاثیرگذار نیست.
مطالعات نشان میدهد که ژنهای مرتبط با افزایش خطر ابتلا به آلزایمر زودرس، میتوانند واکنش بدن به عوامل استرسزای بیولوژیکی را تحت تاثیر قرار دهند و آسیبپذیری در برابر نور شبانه را افزایش دهند. افزون بر این، جوانان بیشتر در معرض نور مصنوعی در شب قرار دارند، زیرا اغلب در مناطق شهری زندگی میکنند و سبک زندگی آنها با قرار گرفتن در معرض نورهای مصنوعی همراه است.
این یافتهها بر اهمیت آگاهیبخشی عمومی در مورد اثرات منفی نور مصنوعی بر سلامت انسان تاکید میکند. افرادی که در مناطق با آلودگی نوری بالا زندگی میکنند، باید با تغییر سبک زندگی خود، مانند استفاده از پردههای ضدنور یا چشمبند در هنگام خواب، از خود در برابر این خطر محافظت کنند. همچنین، کاهش قرار گرفتن در معرض نور آبی با استفاده از دیمر، فیلترها و نورهای گرم نیز میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
گفتنی است، پیش از این نیز ارتباط بین قرار گرفتن در معرض آلودگی نوری شبانه و افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر سرطان سینه، دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و سکته مغزی به اثبات رسیده بود.
منبع: upi
۴۷۲۳۲