## متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی: عدالت یا بیعدالتی؟
یک کارشناس امور بیمهای اظهار داشت: با در نظر گرفتن کاهش ۱۰ درصدی از ۹۰ درصد قانون متناسبسازی، در نهایت مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی به جای ۹۰ درصد، تنها ۷۰ تا ۷۵ درصد میشود. این موضوع به بیعدالتی و نارضایتی جامعه بازنشستگان منجر خواهد شد.
مطالبهگری و نارضایتی جامعه بازنشستگان در سالهای گذشته، به دلیل عدم افزایش مستمریها متناسب با هزینههای زندگی و تورم بوده است. برای جبران این عقبماندگی، در برنامههای ششم و هفتم توسعه، مادهای به متناسبسازی مستمری اختصاص داده شده است. در این راستا، برای متناسبسازی مستمریبگیران دو صندوق کشوری و لشکری، ۹۰ درصد حقوق شاغلان همتراز و برای سازمان تامین اجتماعی ۹۰ درصد ضریب مستمری در نظر گرفته شده است.
یک کارشناس امور بیمهای با تاکید بر لزوم اجرای متناسبسازی مطابق با محاسبات بیمهای و آکچوئری و قوانین بالادستی، اظهار داشت: در ماده ۷۷ قانون سازمان تامین اجتماعی، نحوه محاسبه مستمری به طور دقیق شرح داده شده است. این قانون به میانگین یا متوسط مزد یا حقوق مشمول بیمه شده ظرف آخرین دو سال قبل از درخواست مستمری با لحاظ مدت سابقه اشاره میکند. مستمری بدست آمده حدودا ۱۵ تا ۲۰ درصد کمتر از دستمزد پرداختی در بدو برقراری مستمری میشود. دلیل این موضوع محاسبه میانگین دو ساله است و قانون تاکید دارد که ضریب مستمری باید با حداقل مستمری تناسب داشته باشد و برای حداقل بگیران، افزایشهای سالیانه منطبق بر هزینه و سبد معیشت و تورم سالیانه به صورت همزمان اعمال شود.
با وجود اینکه در بحث متناسبسازی بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی ۹۰ درصد ضریب مستمری در نظر گرفته شده است، اما به دلیل کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی ضریب مستمری بازنشستگان نسبت به دستمزدی که دریافت میکردند، با احتساب کاهش ۱۰ درصدی از ۹۰ درصد قانون متناسبسازی، جمعا مستمری مستمری بگیران تامین اجتماعی نه ۹۰ درصد بلکه ۷۰ تا ۷۵ درصد میشود. این موضوع به بیعدالتی و نارضایتی جامعه بازنشستگان منجر خواهد شد.