## عملکرد دولت در تأمین ارز و کنترل نرخ تورم
**محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، گزارشی از عملکرد دولت در زمینه تأمین ارز و کنترل نرخ تورم ارائه داد.**
فرزین با اشاره به نقش کلیدی ارز در اقتصاد کلان، تأکید کرد که سیاستهای ارزی باید در خدمت حفظ ارزش پول ملی باشد.
**وی به تقسیم وظایف در حوزه تخصیص ارز اشاره کرد و گفت:** سه وزارتخانه صمت، جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان، مسئولیت تخصیص ارز به کالاهای صنعتی، اساسی خوراکی و درمانی را بر عهده دارند. بانک مرکزی نیز وظیفه تأمین و نظارت بر روند تخصیص ارز را بر اساس قانون بودجه بر عهده دارد.
رئیس کل بانک مرکزی از تشکیل کمیته تامین و تخصیص ارز با حضور نمایندگان سه وزارتخانه مذکور خبر داد. وی اعلام کرد که **تاکنون بیش از 32 میلیارد دلار از سهمیه 55 میلیارد دلاری تعیین شده برای سال جاری، تأمین شده است که معادل 80 درصد از تعهدات ارزی دولت است.**
فرزین با اشاره به قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اظهار کرد که صادرکنندگان موظف به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به کشور هستند. وی افزود: بر اساس آییننامه دولت، 100 درصد ارز حاصل از صنایع پتروشیمی، پالایشی و مواد معدنی باید از طریق سامانه نیما عرضه شود.
**وی با بیان اینکه بانک مرکزی بزرگترین عرضه کننده ارز در سامانه نیما است، گفت:** حدود 52 درصد از ارز عرضه شده در این سامانه توسط بانک مرکزی، 34 درصد توسط پتروشیمیها و 6 درصد توسط پالایشگاهها تامین میشود.
**رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد که سیاستهای ارزی بانک مرکزی در کنترل تورم تولید کننده مؤثر بوده است.** وی با اشاره به کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه تولید کننده به 25 درصد در شهریور ماه، گفت: این رقم در دو سال گذشته به بالای 100 درصد هم رسیده بود.
**وی در ادامه با رد این دیدگاه که افزایش نرخ ارز باعث افزایش صادرات میشود، گفت:** یکی از سیاستهای اساسی ما باید کنترل نرخ ارز باشد.
فرزین با اشاره به افزایش نرخ ارز نیمایی از 41 هزار تومان به بیش از 46 هزار تومان در سال جاری، گفت: این اصلاح قیمت تحت تاثیر متغیرهای بنیادین اقتصادی صورت گرفته است.
وی همچنین از اقدام مشترک وزارت صمت، گمرک و بانک مرکزی برای بستن کارتهای اعتباری خبری داد و افزود: در سال جاری شاهد رشد 6.7 درصدی صادرات غیرنفتی و 7 درصدی واردات بودهایم.