## وضعیت نابسامان بازار مسکن: از رکود تا افزایش سرسام آور اجاره بها
رئیس اتحادیه مشاوران املاک در نشست خبری اخیر خود از افزایش 15 تا 30 درصدی اجاره بها در تهران نسبت به سال گذشته خبر داد. وی همچنین به رکود کامل بازار مسکن در بخش خرید و فروش اشاره کرد و بیان داشت که در نیمه دوم سال هم اتفاق خاصی در این بازار رخ نخواهد داد. براساس برآوردها، مدت زمان انتظار برای خانه دار شدن به 70 تا 80 سال رسیده است!
گودرزی در ادامه به موضوع تصویب قانون الزام در رفت و آمد بین مجلس و شورای نگهبان، اشاره کرد که شامل مواردی در خصوص مشاوران املاک، بخصوص در تبصره ۳ ماده ۱ مربوط به تعرفه مشاوران املاک می شود. او امیدوار است که جامعه در آینده از این قانون ابراز رضایت خواهد کرد.
وی همچنین به رکود چند ساله بازار مسکن اشاره کرد و بیان داشت که مسکن نتوانسته بازاری برای خودش ایجاد کند و قشر آسیب پذیر جامعه تقریباً از رده خرید مسکن خارج شده است. گودرزی امیدوار است که با تولید مسکن به مقدار زیاد در آینده، نسبت عرضه و تقاضا متعادل شود.
گودرزی در مورد حق الزحمه مشاوران املاک گفت که قبلاً تعرفه آنها بر اساس درصدی از فروش ملک بود. شایعاتی مبنی بر اینکه مشاوران املاک باعث گرانی مسکن هستند وجود داشت که به گفته وی صحت نداشت. در قانون الزام آمده است که ضریبی از ارزش معاملاتی به عنوان حق الزحمه دریافت شود. هدف قانونگذار این نبوده که حق الزحمه مشاوران املاک را پایین بیاورد بلکه نحوه دریافت آن قرار است تغییر کند. گودرزی بیان کرد که با سازمان ثبت و وزارت صمت جلساتی داشته است که ضریبها به گونهای باشد تا تعرفه از آنچه هم اکنون است کمتر نباشد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک درباره اقدامات در صورت عدم رعایت کمیسیون رارعایت نکردن توسط مشاوران املاک گفت که قانونگذار، اخطار، پلمب و سایر تنبیهات را در این موارد تعیین کرده است. وی همچنین به موضوع حدود 50 درصد از کارهای آنها به صورت نیابتی انجام میشود که در این زمینه منع شدهاند اشاره کرد و امیدوار است که این موضوع در قوه قضاییه حل شود.
سامانه خودنویس در آینده رضایتبخش نخواهد بود
گودرزی در مورد سامانه خودنویس و کاتب گفت که هیچکدام از این سامانهها قرار نیست حذف شوند اما تعدد کارها مردم را دچار مشکل و سردرگمی خواهد کرد. او معتقد است که باید یک سامانه واحد باشد و مردم تکلیفشان را بدانند. در سامانه کاتب فقط مشاوران املاک ورود میکنند که شناسه صنفی آنها از طریق سامانه نوین شناسایی میشود. اما در سامانه خودنویس، امکان انعقاد قرارداد خارج از دفاتر املاک وجود دارد که به نظر گودرزی در آینده رضایتبخش نخواهد بود.
گودرزی بیان کرد که با هر سامانهای که مردم با آن راحتتر هستند موافق است و به نظر میرسد سامانه کاتب در آینده اینگونه خواهد بود. نظر شخصی او این است که دسترسی به سامانه خودنویس برای مردم علاوه بر ضایع شدن حقوق دولت، به افزایش مشکلات حقوقی دامن میزند.
اتباع خارجی باید ساماندهی شوند
رئیس اتحادیه مشاوران املاک در مورد ورود دولت به ساماندهی اتباع خارجی گفت که اغلب اتباع انسانهای خوبی هستند اما باید به آنها سر و سامان داده شود. او معتقد است که اتباع باید شناسه یکتا داشته باشند و شناسایی شوند. وی همچنین خرید و فروش مسکن برای اتباع را ممنوع دانست و بیان کرد که معمولا قراردادهای اجاره به صورت دستی منعقد میشود که این هم تخلف است. برای این موضوع، گودرزی با دایره کفالت، وزارت کشور و نیروی انتظامی همکاری میکند تا در این زمینه هم به سر و سامان برسند.
گودرزی بیان کرد که اتباع معمولا از طریق کسانی که امین آنها هستند قراردادها را به نام افراد ایرانی منعقد میکنند. او معتقد است که با حل مساله ساماندهی اتباع، نیازی به این نیست که قراردادها به نام افراد دیگری منعقد شود.
گودرزی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی برخورد با مشاوران املاک غیرمجاز گفت که تا کنون 2500 واحد غیرمجاز شناسایی و پلمب شده است. در شش ماهه ابتدای سال حدود 800 دفتر املاک غیرمجاز را پلمب کردهاند. وی تاکید کرد که با دفاتر بدون پروانه اقدام به پلمب میکنند، اما از طرف دیگر متعاملین در سامانه خودنویس، خارج از دفاتر املاک، قرارداد منعقد میکنند. اگر این رفتار ادامه پیدا کند، اقدامات آموزشی و زیرساختی برای صدور پروانه کسب مفهوم خود را از دست میدهد. دو نفر همدیگر را پیدا می کنند و قرارداد میبندند. بنابراین، دسترسی به این موارد و نظارت بر آن وجود ندارد.