“`html
بازار سرمایه روز گذشته شاهد تحولات قابل توجهی بود. ارزش معاملات خرد، شامل سهام و حق تقدم، به رقم شگفت انگیز ۶۱۱۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به روز قبل، جهش ۲۷ درصدی را نشان میدهد. این افزایش حجم معاملات نشان از فعالیت گسترده در بازار دارد.
شاخص کل بورس تهران با رشد ۰.۸۸ درصد، به ۲ میلیون و ۲۱۱ هزار واحد رسید. این رشد ۱۹۳۶۱ واحدی، در کنار صعود ۰.۴۵ درصدی شاخص هم وزن (به ۷۰۸۲۴۵ واحد) و رشد ۰.۳۷ درصدی شاخص فرابورس (به ۲۱,۸۶۲ واحد)، تصویر مثبتی از وضعیت بازار ارائه میدهد. با این حال، خروج ۱۰۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار طی دو روز گذشته، نکتهای قابل تامل است.
رشد تقریبا ۱۰ درصدی شاخص کل بورس در هفت روز گذشته، اگرچه خوشایند است، اما تغییر الگوی معاملات از افزایش تقاضا در ساعات اولیه به افزایش عرضه در اواسط روز، نشان دهنده احتمال اصلاح قیمتی است. این تغییر الگو میتواند ناشی از شناسایی سود توسط نوسانگیران پس از رشد قابل توجه شاخص باشد. محدوده مقاومتی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی نیز در این عقب نشینی بی تاثیر نبوده است.
با وجود کمرنگ شدن اثر اخبار مثبت هفته گذشته، اعلام اصلاح استاندارد حسابداری شماره ۱۵ (حسابداری سرمایهگذاریها) توسط مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، باعث تغییر دوره تناوب تجدید ارزیابی سرمایهگذاریها به ۳ یا ۵ سال شد. این خبر، که در ماههای گذشته نوساناتی در بازار ایجاد کرده بود، میتواند وضعیت برخی شرکتها را بهبود بخشد. همچنین کاهش مالیات واحدهای تولیدی در بورس و فرابورس از ۲۵ به ۲۰ درصد، خبر خوش دیگری برای فعالان بازار است. اثرگذاری این اخبار مثبت در شکستن مقاومتهای پیش رو، نیازمند رصد و بررسی بیشتر است.
نگاهی کارشناسانه به بازار
به گفته پیام الیاسکردی، کارشناس بازار سرمایه، پس از رشد حدود ۱۵ درصدی بسیاری از نمادها، افزایش حجم عرضهها قابل پیشبینی بود. روز گذشته بازار پس از آغاز پرتقاضا، در ساعات میانی با افزایش حجم عرضهها مواجه شد. وی افزود که رشد بورس در هفتههای گذشته را نمیتوان تماماً به بهبود شرایط بنیادی نسبت داد و نقش تصمیمات متولیان بازار نیز قابل توجه است.
الیاسکردی در ادامه بر اهمیت حضور خریداران قوی در قیمتهای بالاتر برای عبور از مقاومتها تاکید کرد. وی در خصوص بلاتکلیفی عرضه خودرو در بورسکالا گفت که شورای رقابت نقش تعیین کنندهای در این موضوع دارد. با وجود صف خرید در بسیاری از نمادها، کیفیت و پایداری رشد بورس در روزهای آینده مورد توجه است.
برزو حقشناس، کارشناس دیگر بازار سرمایه، به روزهای مطلوب بورس پس از آغاز صعود از ۲ میلیون و ۱۷ هزار واحد اشاره کرد و افزایش نسبی حجم تقاضا را از نکات مثبت روزهای گذشته دانست. وی افزایش حجم عرضهها در ساعات میانی روز گذشته را ناشی از نوسانگیری برخی معاملهگران پس از رشد هفت روزه دانست و احتمال اصلاح مقطعی را مطرح کرد.
حقشناس به اهمیت عوامل بنیادی برای رشد بورس اشاره کرد و اخبار مثبت از جمله زمزمههای کاهش نرخ بهره، افزایش نرخ دلار نیما و کاهش تنشها را موثر دانست. وی با اشاره به مخالفت وزیر صمت با عرضه خودرو در بورسکالا، بر ضرورت تصمیمگیری مقامات بالاتر در این خصوص تاکید کرد و پیشبینی روزهای متعادل و تا حدی اصلاحی برای بازار داشت.
“`