## بازگشت ویروسها با لباس نو!
بعد از فروکش کردن پاندمی کرونا، انگار این بیماری به فراموشی سپرده شده بود و ترس و اضطراب آن کم شده بود. اما با سر شدن هوا و آغاز فصل پاییز، موج جدیدی از بیماریهای تنفسی سراسر کشور را فرا گرفته است. این بار با ترکیبی از ویروسهای مختلف که علائمی شبیه به هم دارند و تشخیص دقیق آنها را دشوار میکند.
این موضوع نگرانی بسیاری از مردم را به دنبال داشته است و آنها با دیدن علائم مشابه با کرونا، به دنبال پاسخ این سوال هستند: آیا کرونا دوباره برگشته است؟ اخیراً هم سعید نمکی، وزیر بهداشت سابق، در یادداشتی هشدار داده بود که ویروس کرونا ممکن است در پاییز و زمستان آینده با چهره جدیدی بازگردد.
## شیوع ویروسهای تنفسی در کشور
برای بررسی وضعیت شیوع بیماریهای تنفسی در کشور، با مرتضی ایزدی، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله، گفتوگو کردیم. او میگوید: “بر اساس آخرین آمار، ویروسهای تنفسی مثل کرونا، آدنو ویروس، آنفلوانزا و پاراآنفلوانزا در کشور شیوع دارند. این ویروسها علائمی شبیه به هم دارند و تشخیص دقیق آنها بدون نمونه برداری کامل، ممکن نیست.”
## تشخیص بیماری با نمونه برداری
برای تشخیص دقیق بیماری، نیاز به نمونه برداری است. ایزدی در این باره میگوید: “اگر بیمار با علائم شدید به بیمارستان مراجعه کند یا سن بالایی داشته باشد، تستهای تشخیصی کرونا و آنفلوانزا انجام میشود. اما در کل، علائم این بیماریها شبیه به هم است. اگر فردی این علائم را داشت، توصیه میشود چند روز استراحت کند، دستهایش را به طور مداوم بشوید و درمانهای علامتی انجام دهد.”
## قرنطینه بیماران
اگر فردی در خانواده با علائم بیماری پر خطر وجود دارد، باید بیمار را از بقیه جدا کرد تا به دیگر افراد خانواده سرایت نکند. هرچه سریعتر به پزشک متخصص عفونی یا اطفال برای تشخیص قطعی مراجعه کنید.
## واکسن آنفلوانزا
تزریق واکسن آنفلوانزا همچنان امکانپذیر است و تزریق آن برای افراد پر خطر مثل افراد مسن، افرادی که دچار دیابت هستند، بیمارانی که نقص سیستم ایمنی دارند، افرادی که شیمی درمانی میشوند، کودکان شش ماه تا پایان پنج سال، اشخاصی که آسپیرین مصرف میکنند، کسانی که با بیمارانی که دچار نقص ایمنی هستند زندگی میکنند و تیمهای پزشکی اجباری است.
## توصیه به کودکان
کودکان زیر ۹ سال که تا به حال تزریق نداشتهاند، حداقل باید دو بار به فاصله یک ماه و بعد از آن به صورت سالیانه واکسن تزریق کنند.
## تشدید بیماری با هوای آلوده
هوای آلوده روی تشدید بیماریها اثر میگذارد. زیرا خود نوعی اکسیدان است و زمانی که اکسیدان در هوا فعال میشود، سیستم ایمنی تخریب شده و علاوه بر آن آلودگی هوا خود علائمی شبیه به بیماری نشان دارد که تشخیص آن نیز دشوار است. آلودگی هوا منجر به بروز یک سری موارد آلرژی زا میشود که علائمی شبیه به عفونتهای ویروسی دارند. اگر با چند روز استراحت علائم آلرژی بهبود پیدا نکرد و طول کشید، حتماً به پزشک برای تشخیص دقیق و درمان مراجعه کنند.