معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اعلام اینکه بیش از ۷۰ درصد روزهای آلوده به گرد و غبار در این استان ناشی از کانونهای خارجی است، بر اهمیت تامین حقآبه تالابها و رودخانههای خوزستان به منظور کنترل کانونهای داخلی تاکید کرد.
فرهاد قلینژاد با اشاره به وجود هفت کانون اصلی و بحرانی گرد و غبار به وسعت ۳۴۴ هزار هکتار در خوزستان، گفت: بیشترین تمرکز و مساحت این کانونها در مناطق جنوب شرق و جنوب اهواز، ماهشهر، هندیجان و جنوب تالاب هورالعظیم در غرب استان قرار دارد. وی افزود: وسیعترین کانون گرد و غبار، کانون شماره ۴ با مساحت ۱۲۲ هزار هکتار در جنوب و جنوب شرق اهواز است که بیشترین تاثیر را بر آلودگی هوای این شهر دارد.
کانون شماره ۴؛ منشا اصلی گرد و غبار داخلی خوزستان
قلینژاد با بیان اینکه در سالهای اخیر، منشا غالب گرد و غبارهای خوزستان خارجی بوده و عمدتا از کشورهای عراق و در درجه بعدی عربستان سعودی وارد شده است، تصریح کرد: دلیل ۷۰ درصد از پدیده گرد و غبار در سالهای اخیر، عوامل خارجی و ۳۰ درصد آن مربوط به عوامل داخلی به ویژه کانون شماره ۴ در جنوب و جنوب شرق اهواز بوده است.
وی با اشاره به برنامهریزیهای صورت گرفته و اقدامات در حال انجام در کانونهای گرد و غبار خوزستان توسط سازمانهای مربوطه، گفت: عمده این پروژهها شامل نهالکاری، توسعه فضای سبز، مدیریت روانآبها، مرطوبسازی کانونها و حفاظت از پوشش گیاهی در مناطق بیابانی و کانونهای گرد و غبار است.

عدم موفقیت ۳۰ درصدی نهالکاری در کانونهای غبار خوزستان
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با تاکید بر تکالیف قانون هوای پاک از جمله ایجاد کمربند سبز و افزایش فضای سبز در شهرها، افزود: پایش وضعیت گرد و غبار به طور مستمر توسط این ادارهکل و از طریق ۳۰ ایستگاه سنجش آلودگی هوا انجام میشود.
قلینژاد با استناد به آخرین ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اقدامات انجام شده در کانونهای گرد و غبار خوزستان، اظهار داشت: ۷۰ درصد پروژهها در سطح متوسط و مطلوب ارزیابی شدهاند، اما در ۳۰ درصد موارد، عملکرد پروژهها نتایج قابل توجهی به همراه نداشته است. وی عمده این پروژهها را نهالکاری در ۲۸ هزار هکتار عنوان کرد که ۷۰ درصد پوشش گیاهی آن مطلوب ارزیابی شده است.
مطالعه پروژه مشترک مهار گرد و غبار با عراق
قلینژاد از رویکرد جدید به سمت اجرای پروژههای دیگر از جمله یک پروژه پایلوت مشترک با کشور عراق در مناطق مرزی خبر داد و گفت: مطالعات این پروژه در حال انجام است و مدیریت روانآبها نیز در دستور کار قرار دارد.
لزوم توجه ویژه به خوزستان برای تخصیص بودجه طرح جامع مقابله با گرد و غبار
وی با اشاره به تصویب طرح جامع مقابله با گرد و غبار خوزستان در سال گذشته و تعیین تکالیف برای دستگاههای اجرایی در یک بازه زمانی ۱۰ ساله، موفقیت این پروژهها را نیازمند تلاش هماهنگ تمامی دستگاهها و تخصیص اعتبارات لازم دانست و خواستار نگاه ویژه به استان خوزستان در این زمینه شد.
قلینژاد همچنین به پیگیری دیپلماسی در حوزه کانونهای گرد و غبار خارجی و آغاز طرح پایلوت مشترک با عراق در این زمینه اشاره کرد.
ضرورت افزایش تابآوری خوزستان در برابر گرد و غبارهای خارجی
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با تاکید بر لزوم افزایش تابآوری شهرهای این استان در مقابله با پدیده گرد و غبار، افزود: افزایش امکانات بهداشتی و درمانی، سازگاری شهرها با گرد و غبار از طریق اقداماتی نظیر عایقسازی ساختمانها، تضمین پایداری شبکه برق و آب سالم در زمان وقوع گرد و غبار از جمله موضوعات حیاتی است که باید مورد توجه قرار گیرند.
کانونهای خارجی؛ عامل بیش از ۷۰ درصد روزهای خاکی خوزستان
قلینژاد با اشاره به برگزاری هشت کارگروه اضطرار آلودگی هوای گرد و غبار در سال گذشته در خوزستان و منشاء خارجی بیش از ۷۰ درصد این موارد، خاطرنشان کرد: این وضعیت نشاندهنده روند کاهشی نسبی روزهای گرد و غبار نسبت به سالهای گذشته و موفقیت اقدامات انجام شده در حوزه کانونهای داخلی به دلیل سیلابهای اخیر و تلاش دستگاههای اجرایی است.
وی در پایان با تاکید بر اهمیت تامین حقآبه زیست محیطی تالابها و رودخانههای خوزستان برای مرطوبسازی کانونهای گرد و غبار در کنار سایر اقدامات طرح جامع، هشدار داد: عدم تامین این حقآبه میتواند منجر به شکست تمامی پروژههای مقابله با گرد و غبار شود.
اخبار روز را در پایگاه خبری آریا نوین بخوانید