دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت ایالات متحده آمریکا، در اظهاراتی که بار دیگر توجهات را به سمت مذاکرات ایران و آمریکا معطوف کرد، از اطمینان خود نسبت به دستیابی به توافقی میان دو کشور سخن گفت. این اظهارات در حالی مطرح میشود که ایران و آمریکا طی ماههای اخیر، سه دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان در شهرهای مسقط و رم برگزار کردهاند؛ مذاکراتی که هر دو طرف، ضمن ابراز تمایل به ادامه آن، از روند پیشرفت آن نیز ابراز رضایت کردهاند. محور اصلی این گفتوگوها، یافتن راه حلی دیپلماتیک برای موضوع برنامه هستهای ایران بوده است.
ترامپ در سخنانی که در جمع خبرنگاران در فرودگاه موریستاون ایالت نیوجرسی ایراد کرد، با اشاره به مذاکرات جاری با تهران، گفت: «در رابطه با وضعیت ایران، فکر میکنم که عملکردمان بسیار خوب است. من تقریباً کاملاً اطمینان دارم که دولتم خواهد توانست بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران به توافق برسد. فکر میکنم بتوانیم به یک توافق دست پیدا کنیم، این اتفاق خواهد افتاد و من تقریباً مطمئنم که این اتفاق میافتد.» او با لحنی که تفاوت قابل توجهی با تهدیدات و لفاظیهای پیشین او داشت، افزود: «خب، به چیزی دست خواهیم یافت و نیازی به شروع بمباران همه چیز نخواهیم داشت.»
این اظهارات ترامپ، در حالی مطرح میشود که پیشتر، یک مقام ارشد آمریکایی در گفتوگو با رسانههای غربی، سومین دور مذاکرات با ایران را «مثبت و سازنده» توصیف کرده و از «پیشرفتهای بسیاری در دستیابی به توافق» خبر داده بود. این مقام آمریکایی به پایگاه خبری آکسیوس گفت: «این دور اخیر از مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم بیش از چهار ساعت به طول انجامید. هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد، اما پیشرفت بیشتری در دستیابی به توافق حاصل شد. ما توافق کردیم که به زودی دوباره در اروپا دیدار کنیم و از شرکای عمانی خود برای تسهیل این مذاکرات تشکر میکنیم.»
پایگاه خبری آکسیوس نیز با اشاره به تصمیم طرفین برای ادامه مذاکرات غیرمستقیم، این توافق برای دیدار مجدد را «نشانهای از پیشرفت بیشتر در مذاکرات» ارزیابی کرد. بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، نیز در پایان سومین دور مذاکرات در مسقط، اعلام کرد که دور بعدی این مذاکرات، روز شنبه سوم مه (۱۳ اردیبهشت) ادامه خواهد یافت.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه وقت ایران، نیز در گفتوگو با رسانهها، ضمن تأیید فضای مثبت حاکم بر مذاکرات، گفت: «اینکه هر دو طرف با جدیت وارد مذاکرات شدند، کاملا مشهود بود و این، فضایی را ایجاد میکند که امیدوار باشیم که میشود پیشرفت کرد. امیدواری ما بهشدت محتاطانه است و مسائلی هست که باید در مورد آن تفاهمات کلی بهدست آید و بعد درباره جزئیات مذاکره شود.»
اظهارات ترامپ و مقامات آمریکایی و ایرانی، نشان از وجود اراده سیاسی برای دستیابی به توافقی پایدار در خصوص برنامه هستهای ایران دارد. با این حال، همچنان چالشها و موانعی بر سر راه این توافق وجود دارد که نیازمند تلاش و انعطافپذیری از سوی هر دو طرف است. ادامه مذاکرات و دستیابی به توافقی جامع و پایدار، میتواند نه تنها به رفع تنشهای میان ایران و آمریکا، بلکه به تقویت ثبات و امنیت در منطقه خاورمیانه نیز کمک کند.